Vi svarar på några funderingar kring våra planer att bo i husbilen.

Av | 5 mars, 2022

För ett par veckor sedan publicerade vi ett inlägg där vi berättade att huset är sålt och vi ska flytta in i husbilen. Inlägget delade vi på vår Facebooksida och i några Facebookgrupper. I kommentarsfälten fick vi jättemånga grattis och hejarop och flera skrev att de skulle önska de kunde göra som oss. Vi fick även en del frågor och kommentarer. Flera av dessa har vi även fått från folk i vår omgivning och vi hade även själva funderat på några av dessa frågor inför beslutet. Med risk för att inlägget kan bli lite långt och torrt, så kommer här våra svar och tankar kring några av dessa frågorna.

Folkbokföring

Den absolut vanligaste frågan är hur man folkbokför sig och hur vi skal göra med posten. För att börja med folkbokföringen, så är det hos Skatteverket du kan ta reda på vad som gäller i just din situation. De svarar jättebra i telefon om man ringer dit. Vi har, förutom att prata med Skatteverket, läst i olika Facebookgrupper hur andra har gjort, och läst Folkbokföringslagen. Vi är absolut inga experter, men det som verkar ha betydelse är vart man vistas oftast. Har man till exempel en arbetsplats, en fastighet eller någon man besöker ofta, så kan detta ha betydelse. Vår rekommendation är att läsa på och prata med Skatteverket.

Vi kommer ha en stark anknytning till kommunen vi bor i, men inte ha någon fast plats vi återkommer till. Vi kommer variera mellan uppfarter, ställplatser, campingar och parkeringar, så vi har kommit fram till att det som verkar stämma bäst för oss är att bli folkbokförda ”på kommun”. Det vill säga att vi inte kommer ha en hemadress. Vi har redan skickat en flyttanmälan med en bilaga där vi förklarar vår situation, så får vi se om Skatteverket håller med. Tyvärr verkar det vara rätt så långa handläggningstider på detta, men vi hoppas på svar innan vi lämnar över nycklarna till huset. Vi får återkomma och berätta mera om detta när vi vet hur det blir.

Adress på hjul!

Post

På grund av tidigare långresor, har vi redan sett till att få så mycket post som möjligt elektroniskt. Med få undantag kommer alla fakturor direkt till internetbanken och vi har Kivra där vi får all myndighetspost, försäkringsbesked etc. Vi har även ”post-NIXat” oss, så vi får nästan ingen adresserat direktreklam. ”Post-NIXa” dig kan du göra här. Vi har några medlemsskap som innebär tidningar varje månad eller några gånger om året, men dessa har vi kontaktat och sett till att de stoppar pappersutskick tills vidare. Det kommer med andra ord inte så mycket post i vår brevlåda.

Det som gäller rent praktiskt när man vill ha sin post till en annan plats än där man är folkbokförd, är att man anmäler en särskild postadress. I vårt fall kommer vi ha den hem till någon som kommer ta hand om den lilla post som faktiskt kommer. Vi kommer ange detta som en C/O-adress, något som även ger dom rätt att öppna vår post vid behov. Skulle det komma något av intresse, så kommer de fotografera och skicka foton på breven till oss.

Under pandemin har vi handlat mer än tidigare via internet, men nu kommer vi återgå till att handla mera i affärer igen. Har vi behov för att beställa över internet, så finns det ofta möjlighet att välja utlämning i en box eller utlämningsställe nära där vi är, så det tror vi kommer lösa sig. Någon sällan gång kommer det ett paket i posten som vi inte känner till innan, så vi ska se till att fixa en fullmakt så våra postvakter kan hjälpa till om det skulle hända.

Försäkring

Detta är troligen en fråga som man inte tänkt så mycket på om man inte funderat på att skriva sig på kommun och bo i husbilen, men det är en fråga som många som bor i sina husbilar verkar ha svårt att lösa. Även om vi lämnar säkerheten att ha en bostad, så vill vi inte ryckas helt bort från alla säkerhetsnät. Att ha rätt försäkringar så vi kan få hjälp och stöd om det skulle hända något tycker vi är viktigt.

I dagsläget har vi husbilsförsäkring som inkluderar assistans, villaförsäkring, bilförsäkring och en hemförsäkring där även reseförsäkring ingår. Vi har alla försäkringar hos Folksam. Genom medlemsskap i Husbilsklubben, samt att vi har alla försäkringar på samma ställe, så får vi en del i rabatt. Medlemsskapet i Husbilsklubben ger även 180 dagars reseförsäkring vid utlandsvistelse, jämfört med 45 dagar som de flesta hemförsäkringar har. Villaförsäkringen och bilförsäkringen kommer vi säga upp, då vi inte kommer ha någon bil eller villa, men i övrigt så är vi mycket nöjda och 180 dagars reseförsäkring är en otroligt värdefull deal som vi gärna vill fortsätta att ta del av. Till skillnad från tidigare kommer vi också ha ett förråd som vi vill försäkra.

Från diverse Facebookgrupper har vi förstått att det kan vara svårt att få hemförsäkring hos många försäkringsbolag om man inte har en hemadress. På grund av detta, så började vi med att kontakta Folksam i god tid för att se hur vi kunde lösa detta. Det blev ett par långa samtal med flera personer som även kontaktade den interna supporten, men till slut så visade det sig vara rätt så enkelt; i en hemförsäkring finns något som heter bortaskydd, det vill säga det värdet dina prylar är försäkrade för när de inte är på din hemadress. Det visade sig inte vara svårare än att vi kan ha kvar den hemförsäkringen vi har, men att det alltid kommer vara bortaskyddet som gäller. Bortaskyddet hos Folksam ligger just nu på 40 000 eller 80 000 kronor beroende på storleken på hemförsäkringen. I hemförsäkringen ingår även sakförsäkring för elcyklar på upp till 20 000 kr/st utöver detta. Bortaskyddet täcker även förrådet, men till skillnad från sakerna vi har i husbilen, så har vi möjlighet att göra en extra försäkring och försäkra prylarna i förrådet till ett värde vi själva bestämmer.

Vi vill även nämna något som det verkar som många inte tänkt på när det pratas försäkringar i diverse husbilsgrupper. Och det är att i fall av inbrott där det både blir skador på husbilen och prylar försvinner, så kan det vara en fördel att ha både husbils- och hemförsäkring hos samma försäkringsbolag. Då blir hela händelsen ett ärende med endast en självrisk (åtminstone så som Folksam berättat för oss). Har ni olika bolag, så blir det ett ärende för skadorna på husbilen, ett ärende för stulna saker samt två självrisker.

Slutligen vill vi säga att vi absolut inte är några försäkringsrådgivare, men vi kanske kan ha gett er några idéer om vad som kan vara värt att tänka på. Fundera själva på era behov, läs era villkor och prata med det/de försäkringsbolag ni är intresserade av.

Vad med alla möbler och prylar?

Då vi just nu ser för oss att vi kommer skaffa ett boende igen någon gang i framtiden, har vi hyrt ett förråd där vi kommer förvara en del prylar och några få möbler,. Vi känner oss dock säkra på att nästa boende blir betydligt mindre än det vi har i dag, så vi gör vårt bästa för att skala ner mängden prylar. Vi kommer även göra oss av med en hel del möbler då vi tror många av de vi har kommer vara för stora för nästa boende. Att sortera och göra oss av med saker är ett stort jobb, så vi är glada att vi redan har hållit på med detta i omgångar de senaste åren. Det har blivit många turer till tippen och många Facebookannonser, men det har även givit ett bra tillskott till semesterkassan några år.

Husbilar är inte gjorda för att bo i!

Det stämmer säkert att husbilstillverkarna inte tänkt sig att husbilarna ska användas som heltidsboende, men vi känner oss säkra på att det går bra endå! Vi har ju ”provbott” både i befintlig och i förra husbilen i några månader, och vi ser inte att det ska bli något problem. Det kommer krävas underhåll och reparationer i husbilen precis som i huset och vi är inte rädda för att plocka fram verktyg och fixa själva. I stället för att ringa in hantverkare så finns det verkstäder om det är något vi inte kan åtgärda själva.

Det kommer gå fint att bo i detta rullande hem!

Hur miljövänligt är det att åka runt i husbil?

Under en av våra delningar av att vi skulle flytta in i husbilen fick vi en kommentar kring nödvändigheten att åka runt i husbil med tanke på klimathotet. Nu är inte klimathotet något vi har funderat så mycket på i samband med beslutet att flytta in i husbilen, men vi känner oss rätt säkra på att vårt miljöavtryck kommer bli mindre snarare än att öka. Bara för att vi har ett hem med ratt och hjul, så betyder inte det att vi kommer åka 90 mil om dagen. Vi gillar att resa långsamt och djupdyka i platserna vi besöker, och vi har faktiskt handbroms också! Faktiskt tror vi att vi kommer åka färre mil med husbilen än vi gör med husbil och personbil totalt i dag.

Vi kommer flytta från ett hus med 210 kvadratmeters yta plus garage och tomt till cirka 15 kvadratmeter. Detta innebär för det första att behovet av prylar och saker samt underhåll och drift av dessa kommer minska betydligt. Vi har solceller på taket och producerar mycket av vår hushållsel själva. Uppvärmningsbehovet för denna lilla yta blir betydligt mindre än för huset, särskild sedan vi hoppas vara i ett varmare klimat under den svenska vintern. Vatten vet vi av erfarenhet att det går betydligt mindre vatten i husbilen än i hemmet, duscharna bli snabbare, vi diskar för hand och så vidare.

Vi har inte gjort några detaljerade kalkyler på detta, men vår känsla är alltså att vi inte kommer bli några större miljöbovar än vi redan är genom att flytta in i husbilen.

Diverse frågor om ekonomi och hur vi har råd

Vi tänker inte ge någon detaljerad insyn i vår ekonomi här, men som vi skrev i inlägget där vi berättade att vi ska flytta in i husbilen, så har vi haft tankar på att åtminstone göra ytterligare långresor i några år. Det innebär att vi har varit sparsamma och prioriterat detta sen ett tag tillbaka. Förutom att det har gett oss en liten buffert, så har det förhoppningsvis gett oss goda vanor som vi tar med oss vidare. Genom att sälja huset och bilen gör vi oss av med en hel del fasta utgifter. Det är inte gratis att bo och åka i husbil heller, men det blir en större andel kostnader vi kan styra själva, och vi är säkra på att den totala månadskostnaden kommer bli betydligt lägre än tidigare.

När det handlar om inkomster, så är Pär pensionär och får sin ”lön” varje månad oavsett vart vi är och jag har startat eget och kommer jobba från husbilen. Vi har som ni förstår tagit grepp för att skapa möjligheten att göra detta.

En specifik kommentar vi fick handlade om att vi kunde få svårt att ta oss in på bostadsmarknaden igen. Nu är vi inte säkra på om och när vi eventuellt vill in på bostadsmarknaden igen, men vår inställning är att det löser sig. Vår förtjänst från husförsäljningen ska vi försöka förvalta på bästa möjliga sätt och förhoppningsvis ger det oss förutsättning att återgå till någon form för ”A4-liv” när vi någon gång önskar det. Det finns andra sätt att få pengar att växa på än att ha de investerade i bostad/fastighet, och vi tycker att möjligheten att få bo i husbil en period är värt rätt så mycket!

Vill ni göra som oss?

Till er som skriver att ni också skulle villa flytta in i husbilen, så är vårt råd att börja prata om det och fundera på vad det skulle innebära för er. Börja se över era utgifter och skapa er en bild av vad som förändras genom att flytta till en husbil, kanske är det något ni kan ändra redan nu för att börja spara? Har ni samlat på er en massa saker som bara står och dammar, så kan det vara läge att börja sortera. Kanske ni kan sälja några saker och fylla på sparandet? Ni behöver inte bestämma exakt när eller hur ni eventuellt ska flytta in i husbilen eller göra en längre resa. Men om ni är lite som oss, så kommer dessa små steg sakta men säkert göra att ni hittar mera ni kan göra och ni kommer få en klarare bild av vad som är era mål och delmål.

Tack!

Till slut vill vi säga ett stort tack till alla som önskat oss lycka till och hejar på vårt beslut! Det är lite skrämmande att ta detta steg, men det känns mest bara underbart att det snart är dags! Det känns även bra att de aller flesta tipsen vi har fått från er som redan bor i era husbilar är sånt som vi redan har egna erfarenheter ifrån och känner till. Det känns med andra ord inte som det kommer komma några stora överraskningar.

Har du erfarenheter eller tankar kring några av punktera vi nämner så blir vi jätteglada om du kommenterar.

Ja, why not?

30 svar på ”Vi svarar på några funderingar kring våra planer att bo i husbilen.

 1. Susanne

  Har bott i husbilen i 5 år, det bästa vi gjort.
  Jag bloggar på Husbilen Ventilen. Lite vad vi gjort under åren vi varit ute och åkt.
  Ha det gott // Sussi

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi läser eran blogg i bland! Härligt att höra att ni är nöjda med husbilslivet! 👍🏼

   Svara
 2. Martin Beierholm

  Hej. Super att ni vågar ta steget, som många säkert drömmar om, stor respekt. Följer er, och är spänt på att höra om er nya liv.
  Ha det bra, Kram.
  Martin Beierholm

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Trevligt att du följer vår resa! Vi ser fram emot vårt nya äventyr! 👍🏼😃

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Bra att börja i tid, men man får en extra växel när datum är bestämt! 👍🏼😃

   Svara
 3. Anders Hagander

  Tack för saklig och bra information. Lycka till med ert ”nya” liv!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tusen tack! 👍🏼😃 det finns säkert hundra andra frågor och mindre saker vi inte kommenterat dock! 😃

   Svara
 4. Joanna Tilly

  Tack, för allt info. Låter mkt spännande framtid som väntar er.
  Beundrar alla som tar sådan steg. Har även själv funderat, men inte mer. Vill önska er lycka till.
  Hoppas att även i framtiden kunna läsa lite hur har ni det.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Så trevligt att du gillade inlägget. Hoppas du följer vårat tips på slutet där och börjar fundera hårdare och ta några små steg, så kanskje det hönder något för dig också innan du anar det! Vi kommer självklart dela med oss både från husbilslivet och våra resor i våra kanaler. Kolla längst ner i inlägget där vi berättar att vi ska flytta in i husbilen så hittar du alla länkar till vart vi finns på internet! 😃

   Svara
 5. Birgitta Mann

  Tänk att nu börjar det att dra ihop sig för både er och vår inflytt i husbilen den 13 och 16 maj. Så spännande men även lite pirrigt.
  Vi tänker oss också ett fast boende om några år men har ingen aning om vart och det får vi ta tag i då tänker vi.
  Tack för alla råd och tips sim ni delar med er av.
  Vi kanske ses efter vägarna
  Bosse och Birgitta

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det är spännande tider! Våre kul att träffas! 😃

   Svara
 6. Sören Belin

  Hej och varmt lycka till-

  I kväll flyttar vi in i bilen och i morgon går flyttlasset till magasinet. Efter ha läst igenom detta inlägg ser jag att vi i huvudsak har kommit till samma slutsatser. Det är inlägg av detta slaget på Internet som vi har att tacka för i planeringen.

  Jag skrev för ett tad sedan om en aspekt med detta beslut på vår blog, läs gärna det här: https://www.thelifeonwheels.se/post/konskvenser-av-ett-val.

  Lycka till ned flytten, vi kommer rapportera via blog och instagram

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi får väl säga tack detsamma. Har börjat följa er blogg nyligen. Vi kommer flytta mera gradvis, och troligen bor vi i husbilen på tomten om någon månad medans vi tömmer resten. Vart ska ni resa närmsta tiden?

   Svara
   1. Sören Belin

    Vi börjar i Sverige. Ska till Stockholm för att träffa barn och barnbarn. Sedan tillbaka till Skåne för komplettering av bilen. Vi ska ha in ett Lithiumbatteri.

    Efter det drar vi en runda runt i Tyskland, Prag , Wien och sedan norrut igen via Frankrike Holland och Danmark. Vi vill besiktiga bilen i sommar så vi inte behöver komma tillbaka mitt i vintern. Vår bil väger över 4,5 tin och måste besiktigas varje år i Sverige.

    Sedan blir det söderut. Tro vi blir på Sicilien över vintern. Vi får se. Häng med på bloggen så får ni se.

    Svara
 7. Marguerite Koos

  Vi skriver på FB som ”Husbilen Franny” Följer dig när du skriver men inte när ni filmar 🙂 Vi åker runt i Europa på vintern och i Sverige på sommaren.
  Vi har bott i 5 år i bilen, Folkbokförda på KOMMUNEN utan adress. Har ”särskild postadress” till en kompis. Har hemförsäkring med ett bolag vana med husbilsfolk, så man har hemförsäkring med ”bortavaro” *L* man måste ju ha sina prylar i bilen försäkrade mer än vanligt. Medlemskap i Husbilsklubben ger reseförsäkring i 6 månader om man har båda i Folksam.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi följer er på er Facebooksida också. Verkar som vi planerar att ha det ungefär som ni med post, adress och försäkringar.

   Svara
 8. Maria Carlström

  Så bra gjort.💕
  Jag vill flytta in i min husbil igen.
  Som jag bott i permanent i 6 år förut.
  Behoven av onödiga köp mm. Minskar drastiskt på ekonomin.
  Nu har Bettan ( husbilen) blivit sjuk och måste repeteras och kostnaden är för tillfället för stor just nu.
  Så hon får vila ett tag.💞
  Lycka till och ser fram emot och följa er.❣️

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det ska bli spännande! Tråkigt att Bettan är sjuk! Hoppas det löser sig snart! 👍🏼😃

   Svara
 9. Eva Dramin

  Lycka till med ert nya liv med att ha husbilen som enda boende.
  Vi har nu bott i vår husbil i 11 år och trivs fortfarande väldigt bra med det.
  Vintern tillbringar vid söderut och sommaren i Sverige.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tusen tack! Det skal bli spännande. Får se om det blir 11 år på oss med, men vi kör ett tag i alla fall! Hoppas slippa svenska vintrar vi med.

   Svara
 10. Maria / emjis.se

  Så härligt!! Ja vi flyttade ju ut 2017 och det var sådan lättnad!! Ser att ni verkar ha en bra kommun som tillåter er att skriva er på kommunen! Det ville inte de kommuner vi kom att hamna i. Jättebra att ni skriver om hemförsäkring för just om man blir av med något eller något skadas inne på sakerna i husbilen är det hemförsäkringen som går in då.
  Vi flyttade efter våra år ute tillbaka in i en stuga där vi nu har vår utgångspunkt så det att spara det man kanske vill ha senare är klokt. Vi valde att inte gå tillbaka till stor villa utan fortsätta bo litet då vi märkte vad bra vi mådde av det! Man lär sig så mycket av att inte ha mer än det nödvändigaste och det är sådan frihet!
  Hoppas ni får en underbar tid med många nya äventyr!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Nu har vi ju inte fått svar ang. Folkbokföringen än, men vi hoppas det löser sig. Allt annat tror vi att vi har koll på. Jag har följt er i era kanaler tidigare, så jag har lite koll på de val ni gjort. Vi är helt säkra på att nästa fasta boende inte blir en stor villa, men vi vet inte när det eventuellt blir! Nu ska vi först njuta av livet som husbilsnomader ett tag. 👍🏼😃

   Svara
 11. Oddny Johansson

  Åh va härligt detta låter
  Önskar er all lycka till, detta tåls att fundera på nu när även jag blir pensionär i sommar
  Mycket bra och intressant att läsa
  Många lycko kramar. Mvh Oddny Johansson

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det ska bli underbart! Tack för lyckoönskningarna! 👍🏼😃

   Svara
 12. Stefan

  Jättebra information. Tack för att ni orkar och vill dela ned er. 👍😊

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Trevligt att det uppskattas! Det är bara att du hör av dig om du har följdfrågor!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.