Vi kollar råttstatusen i Hameln och måste på verkstan!

Av | 16 september, 2021

Efter våra dagar i fina Bremen fortsatte vi vår resa längs ”Deutsche Märchenstrasse”, eller tyska sagovägen som vi skulle säga i Sverige. Även om det är kul med en temaväg, så är det inte bara sagorna som lockar. Vi har förstått att många av städerna är värda ett besök för att de helt enkelt är trevliga städer också. Och Hameln levde verkligen upp till detta. På vägen till Hameln var jag tyvärr lite klantig, så vi behövde ett verkstadsbesök. Även där levererade Hameln och tack vare detta blev det en extra dag i den fina staden. Tur, då vi missade tiderna för klockspelet första dagen.

Besöket i Hameln började lite lustigt, tyckte vi i alla fall. Vi fick plats bredvid två andra Bürstner Nexxo husbilar med samma färg, dock olika modeller och storlekar. Det händer troligen inte ofta i denna värld av vita husbilar!

Visst är vi fina?

När vi väl installerat oss blev det en promenad in till centrum. Det fanns en grind i staketet från ställplatsen som tog oss direkt ner på gångvägen längs floden. Det tog inte lång tid innan vi kom till ett område med restauranger, flodkryssningsbåtar och en cykelreparationsstation! Det var första gång vi såg en sån!

Har du sett något liknande?

Väl framme i gamla staden började korsvirkeshusen direkt! Det är ju så mysigt!

Så mysigt med korsvirkeshus.
Visst är det fint?

Det var ett relativt stort område som var bilfritt och det fanns många uteserveringar och bra shoppingmöjligheter. Första dagen vi var där var söndag, så då är butikerna stängda. Vi handlade i och för sig inget andra dagen heller, men vi såg vad som fanns!

Det tog ett tag innan vi upptäckte alla råttorna som gömde sig bland gatstenarna, men när vi väl hittade dom, så ledde de oss till råttfångaren som stod staty på ena gågatan.

Råttor bland gatstenen I Hameln.
Råttfångaren

VI hade inte läst på så mycket om Hameln, så vi hade missat att det fanns ett klockspel som är värt att se. Det spelas tre gånger om dagen (kl. 13.05, 15.35, 17.35) och vi missade även tiderna såpass att det inte blev av första dagen. På grund av verkstadsbesöket blev det dock en andra dag, så då planerade vi vårt besök i centrum så att det passade. Klockspelet hittar ni på torget Pferdemarkt på gaveln av Historische Hochzeitshaus. Det står bänkar uppställda så det är svårt att missa. En liten smakbit på klockspelet finns i filmen som ni hittar i slutet av detta inlägg.

På huset till höger ser ni klockorna och luckan där figurerna kommer fram under klockspelet.
Råttfångarfiguren i klockspelet. Kolla video här nedan för mera klockspel!

Ställplatsen

Ställplatsen i Hameln var mera som en stor parkering med plats för runt 30 husbilar. Och man kunde faktiskt betala tre euro för så lite som tre timmar om man endast vill stå där en stund. Det kostade sedan en euro per timme upp till åtta euro som det kostade för ett helt dygn. Gråvatten- och latrintömning kan göras gratis. Färskvatten kostade 1 euro och det fanns soptunnor. En helt ok ställplats för en natt eller två om man vill besöka Hameln.

Ställplatsen i Hameln. Vi står med öppen dörr helt till höger i bild.

Verkstadsbesöket då?

När vi lämnade Bremen åkte vi igenom ett vägarbetsområde. Det gick inte särskild fort och det var inte mycket trafik. Trots detta lyckades jag smälla i nån extra stolpe som var uppställd på grund av vägarbetet med högerspegeln. Den vecks in och speglarna poppade ut, men hängde kvar i sina ledningar. Jag stannade så vi kunde trycka på plats dom igen och vi använde även liten silvertejp för att vara säkra på att de skulle sitta kvar. När vi sedan åkte vidare så såg jag att det hade blivit ett par små sprickor på tvärs av det stora spegelglaset. Inte så farligt, men det störde spegelbilden lite. Vi har tidigare erfarenheter av att tyska verkstäder brukar vara hjälpsamma och oftast lite billigare än hemma, så vi letade upp en Fiat-verkstad i Hameln.

Efter första natten åkte vi till verkstaden med husbilen och fick dom att kolla på det. De hittade inget mera som var fel än sprickorna vi redan sett, så de beställde ett nytt spegelglas och lovade att fixa det nästa morgon. Vi åkte då tillbaka till ställplatsen där ”vår” plats fortfarande var ledig och det fortfarande var el kvar i uttaget som vi betalat för. Sen blev det, som nämnt ovan, ytterligare en dag för lite sightseeing innan husbilen som utlovat blev fixat dagen efter och vi kunde åka vidare längs ”sagovägen”

Och som vanligt – en liten film.

Även denna gång har det blivit en film från vårt besök. Vi tycker det är kul att komplettera våra blogginlägg med lite levande bilder. Både sightseeing, ställplats och verkstadsbesök finns med i filmen!

Vår film från Hameln!

4 svar på ”Vi kollar råttstatusen i Hameln och måste på verkstan!

 1. Birgitta

  Så kul att följa er. Jättekul att få ta del av era upplevelser. Så bra skrivet o filmat. 🤗.
  Bremen verkar så mysigt. Trots mössen mellan gatstenarna 🤪

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Roligt att du ”hänger med” på resan! Det finns så många trevliga städer här i Tyskland att två månader räcker inte…

   Svara
 2. Kerstin

  Fin film! Dit får man lust att åka! 😄
  Jodå vi har sabbat en ruta på vår gamla husbil i Trogir. Supertrångt där och fick möte med en lastbil….
  Silvertejp fick rädda oss då. 😖😊

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.