Vad gör man i Cottbus?

Av | 21 augusti, 2018

Efter härliga dagar i Dresden och Sächsische Schweiz var det dags att åka norrut mot Berlin.  Vi tyckte dock det skulle passa med ett litet stopp på vägen och valet föll på Cottbus.  Cottbus ligger ett par timmars bilresa söder om Berlin och är med sina drygt 100 000 invånare den största staden i delstaten Brandenburg.  Vi hade egentligen ingen aning om vad man kunde göra i Cottbus, men det fanns ett par geocacher där som vi tyckte var intressanta och ställplatsen verkade ok, så vi bestämde oss för ett par övernattningar och lite sightseeing.

För att komma in på ställplatsen var man tvungen att anmäla sig och hämta nyckel i kassan till djurparken som ligger vid ställplatsen.  Det stod en parkeringsvakt på djurparksparkeringen som skickade oss dit.  Hit måste man alltså passa på att komma i öppettiderna för att få en plats.  Hela proceduren gick utan problem och vi kunde snart låsa in oss på ställplatsen.  Där visade det sig att vi var helt själva! Första gången i sommar att vi har upplevt det.  Det kom en husbil till lite senare och andra natten kom det ytterligare några, så det varade inte så länge!

Så vad gör man i Cottbus? För vår det blev det faktiskt geocaching.  För er som inte vet vad det är, så använder man till exempel en app på telefonen för hitta och besöka olika platser där det finns gömmor som man ska skriva in sig i.  Det finns även gömmor som innebär att man ska besöka platser och observera saker, så kallade virtuella gömmor.  I Cottbus hade vi siktet inställt på tre sådana och de tog oss med på lite sightseeing.  Det är med andra ord en perfekt hobby att kombinera med resandet!

På andra sidan vägen från ställplatsn låg Brantizer Park.  Dit tog vi cykeln och cyklade en runda på fina gång- och cykelvägar.  Det var en trevlig park med mycket vatten,  fin trädgård och ett vackert slott.  Det blev en härlig kvällsrunda!

Wasserpyramide i Branitzer Park

Schloss Brandts

Schloss Branitz speglar sig.

Dagen efter cyklade vi in till stan.  Där parkerade vi cyklarna och promenerade runt.  Cottbus är inte någon typisk turiststad och vi kände oss rätt ensamma som turister när vi var där.   Staden har dock ett trevligt torg, några gamla byggnader  och ett trevligt fotgängarområde och vi tyckte det var trevligt att strosa runt.

Vi hittade bland annat en ”Walk of Fame” där alla olympiska medaljörer från Cottbus fått en medalj på trottoaren.  Tror det var runt 50 st., men det var flera som hade mer än en medalj.

Walk of Fame I Cottbus

Vi kollade på gamla stadens arkitektur

Spremberger Turm

Lugn gatuhörna i Cottbus

Fin kyrka i gångzonen i Cottbus

Vi åte en jättegod och stor döner till sen lunch och behövde ingen middag den dagen!

Det räckte till både middag och lunch…

Sen cyklade vi tillbaka till ställplatsen.

Ställplatsen låg i utkanten av Spreeauenpark.  I parken fanns det både fikaställen och ett område med tertiärskog och utställning och information om olika stenarter.  Den stora sevärdheten var ”Mammutbaum” en jättestor trädstubbe som var 15 miljoner år gammal.  Då vi hade tillgång till parken efter stängningstid blev det en kvällspromenad för att kola på detta.  Detta är väl kanske något för den speciellt intresserade, men det var i alla fall en trevlig promenad.

Mammutbaum i Spreeauenpark

Slutsatsen är väl att Cottbus inte är ett typiskt turistmål, men staden är väl värt ett besök.  Bra ställplats, fina parker att promenera i och kort väg att cykla eller gå till centrum och affärer.

4 svar på ”Vad gör man i Cottbus?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.