Sightseeing, cykling och husbilsfix i Dresden

Av | 19 augusti, 2018

Efter att vi lämnat Harz lite snabbare än vi tänkt, var det Dresden som stod för tur.  För 5-6 år sen spenderade vi en eftermiddag i Dresden när vi var ute på roadtrip med personbilen.  En eftermiddag er dock alldeles för kort tid för denna fina stad, och nu var det dags för ett nytt besök!  Denna gång stannade vi flera dagar och vi strosade runt i gamla stan, cyklade längs med Elbe, var på Hygienemuseum och kollade på Kunsthofspassagen.

Ställplatsen

Under dagarna i Dresden bodde vi på den stora ställplatsen vid Schaffer-Mobil.  Schaffer Mobil är en husbilsförsäljare med verkstad och tillbehörsshop.  Där hittade vi äntligen spisgallret vi har letat efter i sommar!  Det behövdes lite anpassningar för att sätta dit det, och det fixade dom åt oss på verkstaden.  Dom tvättade även husbilar, och efter tre månader var det verkligen dags för en uppfräschning.  Skönt med en liten ”husbilsmakeover”.

Nytt, stabilt spisgaller. Kocken nämnde något om att det var som att ha en ny husbil, så det var värt sina euron!

Nytvättad och sprayvaxat! Äntligen skiner den igen!

Från ställplatsen var det  6-7 kilometer in till centrum.  Det fanns kollektivtrafik i närheten, men vi valde att cykla.  Det mesta av vägen kunde vi cykla på Elbradweg, som är en cykelväg som går längs med floden Elbe.  Det var rätt mycket trafik där i bland, men det var en trevlig cykelväg!

Trevliga vyer längs Elbradweg.

Gamla stan – Dresden Altstadt

Dresden bombades hårt under andra världskriget.  Mycket har dock byggts upp igen för att se ut som tidigare och nytt har byggts i den gamla stilen.  Dresden Altstadt är med andra ord inte så gammal.  Det pågick fortfarande en hel del byggnads- och rutstningsarbeten som vi tyckte drog ner helhetsintrycket lite då det blev lite rörigt här och där.  Det var trots allt trevligt att strosa runt och det fanns mycket fint att se.  Det var även mycket aktivitet och bodar på torget i samband med ett cykellopp de dagarna vi var där.

Frauenkirche, stod kvar som krigsmonument till 90-talet och öppnades igen efter återuppbyggnation för drygt 10 år sen.

Trevlig restauranggata i Dresden.

Klockspelet i palatset Zwinger, centralt i Dresden.

Deutsche Hygiene Museum

Vi tyckte detta lät som ett roligt museum.  Det ligger inte så långt ifrån gamla stan i Dresden, så vi promenerade dit.  Den fasta huvudutställningen handlar om människan.  Vi fick lära om kroppen, hur barn blir till, hur man åldras, om kärlek, hälsa och så vidare.  En mycket bra utställning med många stationer där man kunde prova olika saker.  Man kunde till exempel testa sin kondition och balans eller hur det är att skriva när man blir äldre och inte är så stadig på handen längre.  Trevligt och lärorikt museum.

Allt du vill veta om kroppen!

Det fanns även en gästutställning på temat rasism som vi tyckte var både aktuell och intressant.  Där fick man tyvärr inte fotografera.

Kunsthofspassagen

Dresden ligger på båda sidor om Elbe och i utkanten av Neustadt som ligger på andra sidan mot de andra platserna vi besökt, ligger Kunsthofspassagen.  Kunsthofspassagen består av flera sammanhängande innergårdar som har utsmyckats på olika sätt.  Det var en trevlig miljö som förutom konsten hade några minde restauranger och fik och trevliga små affärer.

Fasadkonst i Kunsthofspassagen

Trevligt fik och konst i Kunsthofspassagen

Inte så långt från Ställplatsen fanns det en IKEA-affär och ett köpcenter.   Under tiden husbilen var på makeover så gjorde vi ett besök här.  Vi lyckades faktiskt besöka IKEA utan att handla något annat än en kaviartub!  Dagen efter skulle det vara svensk kräftskiva på IKEA, men då var inte vi kvar i Dresden.  Hade varit lite roligt dock att se hur det går till i Tyskland!  Köpcentret bredvid var stort och det det tog inte lång tid innan vi ledsnade och handlade med oss lite mat och andra förnödenheter och cyklade tillbaka till ställplatsen där husbilen som stod nytvättat och glänste och väntade på oss!

Vi hade några riktigt trevliga dagar i Dresden och vi kommer gärna tillbaka!  Har du varit i Dresden? Har du några tips till framtida besök?

6 svar på ”Sightseeing, cykling och husbilsfix i Dresden

 1. Anna | Boihusbil

  Det är så skönt när en får fixat långbänkar 🙂 Vi har möblerat om i alla skåp i helgen och fixat andra småsaker. Sånt som bara behöver göras. Ser fint ut i Dresden.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det var skönt att få fixat lite! Håller också på och flyttar om i skåpen och försöker hitta bättre lösningar då och då. Börjar bli bra, men det kommer alltid finnas nåt att pyssla med tror jag!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det var mycket fint i innergårdarna där. Kom en småbarnsfamilj ut från ett av husen när vi var där och tanken slo mig att det måste vara lite speciellt att bo sån. Med turister som står och fotograferar!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Haha, inte så mycket hygien på det viset, men ett kul museum!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.