När ljungen blommar på Lüneburger Heide.

Av | 10 september, 2021

Vi har en lång lista med platser vi vill besöka, några står högre upp på listan och några har stått lite längre på listan. Lüneburger Heide är en plats som stått högt på listan länge, men för att få fullt utbyte av ett besök där, så gäller det att vara på rätt plats i rätt tid. Man vill åka dit när ljungen blommar, och i år var det äntligen dags! Jag visste inte särskild mycket om Lüneburger Heide när den åkte upp på listan! Jag hade sett vackra bilder på härliga stigar och vida vyer med obegränsat med blommande ljung. Det såg helt fantastiskt ut, så dit ville jag åka. Nu vet vi lite mera om Lüneburger Heide och vi har äntligen varit där! Troligen inte för sista gång.

Ljung!

Lüneburger Heide är en 107000 hektar stor Naturpark, som de säger i Tyskland. Alltså ett naturskyddad område. Inom detta området ligger själva Lüneburger Heide Naturreservat som är ett drygt 23000 hektar stort område som i stort sett är bilfritt. Det finns i stället många vandringsleder och även leder man kan cykla. Trots att Lüneburger Heide stått på listan länge, så åkte vi dit utan att ha gjort speciellt mycket research. Nu vet vi att parkeringarna vid Niederhaverbeck och Oberhaverbeck är de bästa utgångspunkterna för att besöka ljunghedarna. Vi åkte som vanligt med husbil och vi valde parkeringen vid Oberhaverbeck. Där finns det ett särskilt område där vi även kunde övernatta. Om det är möjligt i Niederhaverbeck har vi inte koll på. Enligt skyltarna i området verkade det finnas gott om andra övernattningsmöjligheter också om man inte kommer med husbil.

Här stod vi ett par nätter.

Från vår plats på parkeringen i Oberhaverbeck hade vi cirka 50 meter att gå till starten av en av alla vandringsleder, så efter god natts sömn på parkeringen så traskade vi i väg. Vi hittade mest leder som gick från A till B på kartorna och var en del längre än vad vi tänkt oss, så vi valde att gå några kilometer och sedan vända och gå tillbaka. Hela området var så mycket större och mera vidsträckt än vad vi hade föreställt oss.

Härliga ställen att pausa på!

Vi begav oss även ut på en lite kortare vandring när det närmade sig solnedgång och den låga solen gjorde, om möjligt, att de vackra ljunghedarna blev ännu vackrare.

Ännu en bänk, denna gång i solnedgång!

Även denna gång har vi gjort en film på Youtube, där får ni se ljungheden både på dagtid och i solnedgången samt lite hur det ser ut i parkeringsområdet. Hoppas ni gillar den!

Underbara Lüneburger Heide!

Om ni blir frestade att besöka Lüneburger Heide efter detta så är ett bra tips att börja på deras hemsida som ni hittar här. Där finns även en ljungbarometer som visar hur bra läge det är att åka dit.

7 svar på ”När ljungen blommar på Lüneburger Heide.

 1. bmlarsreseblogg

  Det är precis 10 år sedan vi promenerade på Lüneburger Heide när ljungen blommade. I år åkte vi nästan förbi och hade tänkt göra ett nytt besök . Tyvärr var det nästan ösregn så vi bara fortsatte upp mot Lübeck. Visst är det vackert!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi tyckte det var jättevackert och är glada att vi fick en sån fin dag där! Vore inte lika trevligt i regnväder!

   Svara
 2. lisa

  Hej Reiselinda ! Trevligt att läsa om er resa till Lüneburgerheide. Vi är där just nu . Också för första gången. Ljungen blommar fortfarande men har nog haft intensivare färger för en vecka sen eller så. Schneverdingen heter det där vi står på en parkering och vandringslederna går precis utanför dörren så att säga. Många hästdroskor kör här också. Vi vill tipsa er om Heidegarden ett par km bort. En trädgård som staden Schneverdingen anlagde 1990 med 200 olika ljungväxter i olika storlekar och kulörer . Så vackert att det nästan känns overkligt.
  Mvh

  Svara
 3. Lisa

  Hej ! Vill tipsa er om Schneverdingen och Heidegarten om ni återkommer till Lünerburgerheide. Vi var där igår och tyckte det var fantastiskt i Heidegarten som är uppbyggd 1990 av Schneverdingens kommun och innehåller 200 sorters Ljung. Skyltar med namn på plantorna och när dom blommar . Inget inträde och ett torn där man kan gå upp och se allt från ovan.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi kommer helt klart tillbaka till Lüneburger Heide och detta låter som något vi måste försöka göra då! Härligt med utsikt!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jo, vi passade på att åka när vi äntligen var i trakterna vid blommningen! Detta upplever vi gärna flera gånger!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.