Längs östkusten till Öland

Av | 4 maj, 2021

Efter vårt dygn i Gysinge åkte vi hem dit huset vårt bor då det vankades vaccin på hälften av manskapet. Vi passade även på att låna tvättstugan, fira ett par födelsedagsbarn och kura ihop oss i det vi hoppas var vinterns sista ryck. Efter några dagar hemma var det dags för nästa etapp på resan, cirka tre veckor har vi på oss innan vi måste hem i nästa ärende. Så mycket som möjligt av denna tiden planerar vi att spendera på Öland. På vägen dit blev det övernattningar i Stegeborg och Påskallavik, veckohandling, ärenden och reparationer.

Första stopp blev Gasolmacken i Uppsala där vi fyllde på en tom gasolflaska. Sedan gick resan vidare till Forsbergs Fritidscenter i Sollentuna, då vi vi behövde byta en läckande blandare i köket på husbilen. De verkstäder vi ringt hade tider först i juni, så vi hade bestämt oss för att köpa en kran och byta själva. Hur svårt kan det vara? Efter att ha dubbelkollat några mått gick vi därifrån med en kran som var högre och längre än den gamla och med förhoppning om att detta inte bara skulle bli en reparation, utan en förbättring också.

Vi försöker som oftast undvika att åka E4:an förbi Stockholm på grund av att det ofta är mycket trafik, trafikstockningar och tyvärr ser vi nästan alltid farliga händelser i trafiken när vi kör där. Inget undantag denna gång, och vi kommer även i fortsättningen välja andra vägar om vi kan! Vi hade förresten lite tur också, vi hann precis förbi en bro i Södertälje med ett par minuter till godo innan den skulle öppnas och stänga vägen i 20 minuter.

Stegeborg

Vi hade hört och sett en del i sociala medier om att ställplatsen i Stegeborg skulle vara fin. Den hade även bra kommentarer i ställplatsappen, så den fick bli första stopp. När vi kom fram började det bra med en informationstavla vid infarten til ställplatsen. Där fanns information om hur man kunde betala för en plats samt en karta som visade vilka platser som var lediga eller upptagna med gröna och röda lampor. Nu som det var rätt tomt på ställplatsen hade vi dessutom bra översikt över platsen och kunde välja en vi tyckte såg bra ut. Vi valde och betalde för en plats via en webbplats som fanns angiven, och lampan bytte från grönt till rött innan jag hann kolla upp från telefonen. Sedan åkte vi bort och parkerade på den fina platsen med egen gräsmatta. Synd att det inte var väder att sitta ute!

Fin plats på Stegeborg Ställplats.

Efter en matbit och lite vila blev det en liten promenad i området. Vi har ju det mesta med oss, men brukar alltid kolla in vilka servicefaciliteter som finns på plats. Här var det, trots att inte allt hade öppnat för säsongen, mycket bra! Närmsta granne till ställplatsen är Stegeborgs Slottsruin. Där kunde vi betala inträde i en automat och gå in genom grinden genom att scanna våra kvitton. Sånt gillar vi. Att inte behöva vara beroende av öppettider och säsong. Att vi fick hela stället för oss själva var en extra bonus!

Stegeborg Slottsruin
Flera ställplatser ännu närmare Stegeborg Slottsruin, dessa var dock inte öppna när vi var där..

Påskallavik

När vi åkte från Stegeborg hade vi inte riktigt bestämt oss för vart vi skulle övernatta, men vi bestämde oss för att veckohandla i Västervik. Vi veckohandlar i stort sett alltid på tisdagar och på grund av corona gör vi det helst på stormarknader där det finns gott om plats. Detta är inte något vi ändrar för att vi bor i husbilen, så så fick det bli! Under tiden jag handlade kollade Pär efter ställplatser, och Påskallavik fick bli dagens val.

Gott om plats på ställplatsen i Påskallavik. Två ytor med totalt åtta ställplatser här och ytterligare fem platser utan el en bra bit längre bort utanför bild.

När vi kom fram var det dags att byta blandaren i köket. Först fick vi tömma utdragsskåpet under diskhon och blandaren för att komma åt allt. Just komma åt var det svåraste med hela jobbet för oss med stora och stela kroppar…

Vi turades om, men det var jag som passade på att fotografera…

Med en ingenjör och en handyman i besättningen var inte själva bytet så svårt. Och resultatet med den lite längre och högre kranen blev perfekt! Vi passade även på att skruva åt några skruvar och smörja upp skenorna för utdragsskåpet. Det gick såpass trögt att när vi skulle stänga fick vi ta i ordentligt. Efter operationen trycker vi lätt in det med ett finger! Det blev med andra ord en produktiv eftermiddag!

Så härligt att slippa läckage och dessutom ha en kran som det är enklare att komma under!

Morgonen efter bestämde vi oss för att vi stod bra där i Påskallavik och stannade kvar ett dygn till. Det blev en liten promenad i det lilla samhället. Vi gick längs vattnet bort till kyrkan och såg att det fanns ett till område med ställplatser utan ström. Väl framme vid kyrkan fick vi se att den var öppen, så vi gick även in och kollade.

Fint längs vattnet i Påskallavik
Påskalleviks kyrka,

Vi gick en runda och kom även förbi ett par fina rastplatser vid vattnet. Vi nöjde oss med att kolla på vyerna över vattnet innan vi gick tillbaka till husbilen.

Fina platser längs vattnet i Påskallavik. Blå Jungfrun ska ligga där borta nånstans

Dagen efter packade vi ihop, körde bort och tömde och fyllde våra tankar innan det var dags för sista sträckan mot Öland. Kvällen innan hade vi dock upptäckt att vi hade lite lite glykol i vårt värmesystem, så längs vägen blev det ytterligare ett stopp på Forsbergs, denna gång i Kalmar. Då kvarstod bara att tanka och sen styrde vi kosan mot Ölandsbron, och det får ni höra mera om i kommande inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.