Kielkanalen har blivit en tradition.

Av | 6 september, 2021

Efter vårt första stopp i Rostock, hade vi funderat på att fortsätta till Stralsund eller Schwerin, men sen bestämde vi oss för att göra norra Tyskland mot slutet av resan, om det finns tid kvar… Norra Tyskland är ju mera tillgänglig även på kortare resor, så vi vill passa på att åka lite längre söderut nu som vi har tid. Så långt söderut hamnade vi dock inte på andra stoppet, vi åkte till Rendsburg vid Kielkanalen, dryga två timmar västerut. Kielkanalen har blivit lite av en favorit och en tradition, detta blev tredje gången för oss. Denna gång stod vi på ställplatsen Wohnmobilhafen am Kreishafen, närmsta granne med Rendsburger Hochbrücke.

Rendsburger Hochbrücke och några av husbilarna på första raden!

Vi kom fram strax innan klockan ett på eftermiddagen och då var det två lediga platser kvar på bakre raden. Det blev tidigt fullt på ställplatsen alla tre dagar vi var där, men det var bra omsättning på platserna, så första morgonen var vi på hugget när någon åkte och kunde flytta fram. En del av nöjet med att åka till Kielkanalen är att sitta vid kanalen och kolla på alla stora båtar som passerar, men det finns även annat att se och göra i Rendsburg. Några av sevärdheterna har vi besökt tidigare, men det finns flera kvar.

Denna gång gjorde vi en cykeltur längs kanalen där vi cyklade i kapp med ett kryssningsfartyg och passerade världens längsta bänk som är 575,75 meter lång. Det blev en tur upp och ner för de långa rulltrapporna och genom tunneln under kanalen och vi promenerade in till centrum för att besöka bondens marknad och handla lite lokala produkter.

Hela bänken fick tyvärr inte plats på ett foto…

Vi gjorde även ett besök på restaurangen som ligger granne med ställplatsen. Dit anlände vi precis när några missnöjda gäster lämnade och de rekommenderade högljudda att vi skulle vända direkt på grund av sur betjäning och dålig mat. Vi valde att ta risken och även om inte det var världens bästa service eller världens bästa mat så hade vi inget att klaga på. Min schnitzel och Pärs currywurst med en god öl till var precis vad vi behövde!

Det blev schnitzel på mig och currywürst på Pär. Mycket gott!

På restaurangen hälsar dom alla båtar välkomna med information om båten, rutten, vart den tillverkats, hemmahamn och så vidare. När den sedan passerar spelas nationalsången till landet där båten har hemmahamn. Lite festligt tyckte vi. All info är tyvärr bara på tyska, men det förstår jag bra, så för oss är inte det något problem.

Under den höga bron har det tidigare funnits en ”svävfärja”, alltså en färja som gått fram och tillbaka över kanalen hängandes från undersidan av bron. 2016 krockade färjan med ett fartyg och den har sen dess varit ur drift, men nu börjar det närma sig nyinvigning. Det var anläggningsarbete på gång på båda sidor om bron, och under vårt besök så passerade en båt som hade den nya färjan som last. Det var stort pådrag med brandbilar som spolade vatten, blåljusbilar med sirener och många som ville se färjan komma tillbaka. Nästa gång vi kommer tillbaka kanske vi kan testa denna sevärdhet också!

Detta var kortversionen i text och bild. Vill du ha en visning av ställplatsen, få en uppfattning av hur lång en 575,75 meter lång bänk är och se vad annat vi gjorde på vårt besök i Rendsburg denna gång, så har vi gjort en film som du hittar här:

4 svar på ”Kielkanalen har blivit en tradition.

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tusen tack! Kul att du gillade den! Kielkanalen är absolut värt ett besök eller minst tre! Rendsburg har mycket att bjuda på, men vi räknar med att utforska mer runt omkring på kommande resor!

   Svara
 1. Bengt Larsson

  Oh mitt kära Rendsburg! 💖
  Här bodde jag mycket som liten då mormor och morfar bodde här. Jag gick ofta med morfar ner till Martje Flor för att spela Rote Lippen på jukeboxen och morfar gillade det då han samtidigt kunde få sig en öl.
  Die Schwebefähre har man åkt många gånger och min morbror när hsn var liten sprang ner och åkte den fram och tillbaks hela dagen.

  Och sitt på Europas längsta bänk, titta på båtarna som gick fram och tillbaka, är verkligen speciellt.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi gillar också Rendsburg jättemycket. Hoppas vi kan åka Schwäbefähre nästa gång, för nu är den äntligen i gång igen. Kollade du filmen också?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.