Hur har ni löst säkerheten i husbilen?

Av | 14 februari, 2021

Enda sen vi blev husbilsägare för snart fyra år sen har vi funderat på detta med säkerhet och larm i husbilen. Vad är det värt att lägga pengarna på för att hålla tjuvar av både värdesaker och själva husbilen borta? Vart är de bästa gömställena för värdesaker i husbilen? Hur mycket ska man fundera över vart man lämnar husbilen? Och så vidare. Vi har läst och ställt frågor i olika Facebookgrupper, men egentligen inte blivit så mycket klokare, så nu provar vi med ett inlägg här på bloggen.

När vi bytte husbil förra året bestämde vi oss för att nu måste vi styra upp detta, men så kom corona i vägen och vi kände inte för att åka till någon handlare för att diskutera detta, samt att semestern skulle läggas till norra Sverige där det kändes relativt tryggt. Inför kommande säsong är det fortfarande mycket som är osäker, men som jag skrev i förra inlägget, så planerar vi att spendera mycket tid i husbilen detta år, så nu är det dags att ta tag i detta.

Nedan har jag delat med mig av lite tankar som vi har gjort oss om olika typer av larm, lås och annan säkerhet och sen hoppas jag att ni vill dela med er av era erfarenheter och tankar kring detta.

Härligt att stå ensamma på en brygga, men hur säkert är deT?

Hund

Det första svaret som brukar komma när någon frågar efter larm i en Facebookgrupp är foton på hundar. För vår del är det inte aktuellt att skaffa hund för att känna oss säkra i husbilen. Jag kan se att hunden kan vara en säkerhet med tanke på att uppmärksamma inbrottsförsök under nattetid. På dagtid räknar jag med att de flesta har med sig hunden ut på promenad och lämnar husbilen utan ”bevakning”, så jag ser oavsett inte detta som en heltäckande lösning. En vattenskål utanför över natten och ett klistermärke kanske skulle kunna ge en inbrottstjuv en hint om att inte välja just vår husbil för ett inbrottsförsök dock.

Extralås förarhytten

Vi har förstått att låset på förardörren är hur enkelt som helst att öppna med ett spetsigt föremål och att detta kan göras i stort sett utan att lämna ett märke. Vi har därför köpt en så kallad ”prick stop” som vi inte monterat än. Det är en metallplåt som monteras inne i förardörren och omöjliggör att ta sig in på detta vis.

Lyckas inte tjuvarna få upp låset, så är nästa lösning att krossa ett fönster i dörren och sticka in handen och öppna dörren med handtaget. Vi har sett att en del beskriver hur de använder spännband eller säkerhetsbälten för att dörrarna inte ska gå att öppna om man lyckas få upp låset. Detta är så klart en bra lösning helt till tjuvarna krossar fönstret. Att binda i hop dörrarna, skapar ett extra moment för tjuvarna, men det krävs inget stort eller avancerat verktyg för att skära eller klippa över dessa lösningar

Vi har sett lösningar med extralås som kräver en egen nyckel på båda dörrarna i hytten. Tillsammans. med ”prick stop” känns extralås som det största hindret man kan montera för att hindra att tjuvarna tar sig in genom dörrarna i hytten.

Extralås bodelsdörr och garage

Låset på bodelsdörren är relativt enkelt och jag kan inte tänka mig att det är svårt för någon som vill in och har rätt kunskaper att ta sig in den vägen heller. Det finns olika extralås att sätta dit, men vi läser att vissa säger att med extralås är det bara mera som blir förstört om någon bryter sig in. Personligen tänker jag att ett extralås och annan säkerhet som syns från utsidan kanske gör att tjuvarna går vidare till ett objekt som är enklare att ta sig in i. Jag tänker även att flera hinder göra att det förhoppningsvis tar längre tid och orsakar lite mera ljud etc. i samband med ett inbrott, så det är ganska sannolikt att vi kommer montera extralås på åtminstone bodelsdörren.

Just nu har vi inget speciellt av värde i husbilsgaraget, men vi planerar att skaffa elcyklar som vi tänker förvara i garaget och funderar på om det även finns bra extralås för dessa dörrar?

Larm

Vi tänker att larm kan vara bra både för att skrämmas, för att eventuellt bli väckta om inbrott sker på natten och för att väcka uppmärksamhet på platser där det finns folk runtomkring. Har man däremot lämnat husbilen på en parkering som inte är så trafikerad för att till exempel ge sig ut på en vandring, så kanske inte larm har någon större funktion. Skulle vi installera larm så skulle vi villa ha något som finns på alla dörrar och fönster och som enkelt kan stängas av och sättas på via en app eller liknande. Vi skulle även villa ha en kamera eller två så man kan övervaka på distans, samt få besked i en app om larmet går.

Värdeskåp

När vi är ute och reser har vi ofta med en hel del elektronik och kamerautrustning och vi skulle även villa förvara extra betalkort och lite kontanter på ett tryggt ställe i husbilen. Jag kan inte riktigt se att det finns tillräckligt bra ställen för att bara stoppa undan dessa saker utan att det skulle bli besvärligt att hålla på att gömma saker varje gång vi lämnar husbilen och jag tror inte dessa gömmor kommer vara tillräckligt smarta för att lura en tjuv heller. Risken med ett värdeskåp kanske i stället är att man berättar för tjuven vart alla värdesaker finns…

Värdeskåpet skulle därför behöva vara gott gömt och mycket bra monterat så att det i stort sett skulle vara omöjligt att ta med sig hela värdeskåpet.

Rattlås och spårning

Hur kan man försvåra om tjuvarna är ute efter hela husbilen och inte bara prylarna man har med sig? Rattlås står som ett villkor i våra försäkringspapper, så det kommer vi skaffa. Vi har även sett att folk har olika spårningslösningar så att man kan spåra vart husbilen befinner sig och därmed förhoppningsvis snabbt kunna hitta den igen.

Gas-/narkoslarm

Har vi redan, men jag är tveksam till om det har någon funktion i fall det är så att gasning förekommer. Jag antar att man skulle somna i från larmet om man blir gasat. Gaslarmet som jag ser det har som huvudfunktion att upptäcka eventuella gasolläckor.

Vad behöver man?

Vissa lösningar kanske kan vara värt det för att vi själva ska känna oss tryggare, men frågan är om någon lösning kommer att hålla tjuvarna borta om de har bestämt sig för att de vill in i vår husbil och om det är värt det att lägga pengar på detta? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan vilka lösningar ni har och hur detta fungerar för er! Har ni varit med om eller hört om händelser där någon av lösningarna ovan hindrat eller begränsat skadan från ett inbrott? Finns det lösningar vi inte tänkt på? Vi blir jättetacksamma för alla kommentarer och tips som kan hjälpa oss att höja säkerheten i vår husbil.

14 svar på ”Hur har ni löst säkerheten i husbilen?

 1. Kors och Tvärs

  På bilen vi har nu är det fabriksmonterade extralås på bodel och förardörr. Sedan har vi ett skal-larm, som larmar alla luckor och dörrar och ett säkerhetsskåp Det känner vi oss trygga med Framförallt skallarmet som kan vara på då vi vistas i bilen. Vi fick monterat ett ViPro III med fjärrkontroll Funkar jättebra.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Låter som ni löst det bra! Tack för att du delar! 😃👍🏼

   Svara
 2. MicAnn

  Knepig fråga ! Vår förra husbil hade tidigare ägare monterat rejäla fönsterhakar nere i fotsteget som vi lätt hakade i när vi lämnade husbilen. Hade vart väldigt svårt för tjuven att ta sig in den vägen. Men sen var det inte så mycket mer…..
  Gaslarm hade/har vi för gasol såklart. Nya bilen ska vi skaffa säkerhetsskåp till, gaslarm finns och jag tänker montera fönsterhakar också. Sen funderar jag på en GPS tracker. Larm har vi nog aldrig tänkt oss överhuvudtaget. Kommer tjuven så går dom igenom bilen illkvickt o hittar det dom ska. Klurade häromdagen på en webbkamera som tar bilder på rakt mot dörren när den öppnas. Vi får se, men larmet får anstå ett tag.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för att du delar, det är svårt att veta vad som är värt det och vad som gar effekt…

   Svara
 3. Eva (mecamping.se)

  Sedan vi hade inbrott i vår husvagn, med hela familjen sovande i den, längs tyska autobahn sommaren 2013 så har vi alltid extramonterat ett pålitligt larm från en seriös tillverkare (i vårt fall ProSafe). I en av husbilarna hade vi även ett extralås på framdörrarna (Neo safe). Ett tag körde vi med en egentillverkad säkerhetslina gjord av ett gammalt hundsele för bil, men vi tyckte det var krångligt att använda och resonerade att är vi så otrygga att vi måste spärra in oss då kör vi vidare.

  På Carthagon satt det ett kassaskåp original. Svårt att hitta och väl förankrat. Jag tror till och med att skåpet var brandklassat.

  Vi försöker att inte ha med oss så mycket värdesaker (vet ju iofs inte en tjuv om). Idag gör man ju så gott som allt med sin telefon och den släpar man ju på när man lämnar fordonet. Och så försöker vi tänka oss för var vi lämnar bilen….och larmet har Majk en app till så han kan övervaka bilen på håll (larmet har även haft tempgivare vilket har varit supertryggt för oss som ibland måste lämna hunden i bilen).

  Mitt tips är att satsa på ett ”riktigt” larm. Finns det en olarmad och en larmad bil intill varandra säger statistiken att den olarmade är den som får inbrott först. Tryggt också med larm när man sover då jag värnar mer om mitt liv än nån gammal kamera jag ändå har försäkrad.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för att du delar tips och erfarenheter! 😃👍🏼.

   Svara
 4. Hasse Olpetravel

  Vårt tänk:
  Minimera antalet värdesaker.
  Skylta aldrig med de värdesaker du har med.
  Lägg aldrig ifrån dig utan att ha koll.

  Därtill har vi tre dörrlarm.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   När man tycker om att filma och fotografera, blogga oc använder PC som TV, så blir det lite prylar…

   Svara
 5. bengt

  Vi har ett larm som monterades av Hymer, men har kompletterat med en GPS puck med IR sensor, kanonbra. visar bilens position plus vi har fått ett rörelselarm på köpet, går även att koppla in. brytare till fönster och dörrar för ett mycket lägre pris än de vanliga larmen. Sen extraförstärkta lås på entre och förardörr

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för att du delar! Har du fabrikst på larmet och pucken?

   Svara
 6. Anna Forsberg

  Bloggade om det för ca 1,5 år sedan, länkar dit i webbadressfältet.. Kanske finns nåt i det inlägget av intresse. Jag tycker att trygghet är viktigt, bara att ni tänker kring det är anledning nog att göra några åtgärder. Lycka till!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för länken! Vi planerar absolut att säkra upp då vi tycker det är viktigt också. Känner att det finns en risk att vissa åtgärder ger falsk trygghet för många pengar, så det är intressant med erfarenheter och andras tankar innan vi gör något! 😃👍🏼

   Svara
 7. Bengt Naespe

  Jeg tror det viktigste er å tenke over hvor man parkerer. Er dette et sted med mye trafikk og mye folk og hvor det er lett å komme seg raskt vekk f.eks. en parkering ved autobahn er det større mulighet for at noe kan skje. Sånne steder må man ALDRI overnatte. Er det et stille sted med lite trafikk og få mennesker følger jeg meg tryggere. For meg er det viktigste å ha ekstra låser med nøkkel til dørene foran i bildelen. Da nytter det ikke å knuse et vindu og strekke hånden inn for å låse opp. Alarm benytter vi kun om natten om det er st sted utenom bobilplasser eller camping plass. Dette for å våkne raskt om noen prøver å komme inn. Heldigvis her det mange om har hatt bobil i mange år og aldri hatt noen problemer.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Heldigvis skjer det ikke så mange innbrudd, og jeg tror du har rett i det du skriver. Magefølelsen er viktig, men tror det kan være bra å ha litt annen sikkerhet som ekstra lås och alarm også. Har fått mange bra tips, så skal ta tak i det i løpet av våren.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.