Hjälp – Help – Hilfe – Hjelp!

Av | 26 december, 2018

This post is also available in English below the Swedish text. 

Julen bjuder i år på lugna dagar på hemmaplan och jag passar på att fundera lite över mina sociala kanaler.  Inte bara fyller bloggen snart ett år, men ni vet, ”nytt år, nya möjligheter” och så.  Jag är jättenöjd med året som gått och kommer att skriva mera om det i ett egen inlägg.

Nu är jag i stället jättetacksam om du vill hjälpa mig att tycka till lite om några funderingar jag har kring bloggen, Instagramkontot och Facebooksidan.  Förutom att dokumentera för mig själv, så är det till stor del för att jag hoppas det kan vara till inspiration och information för er att jag delar med mig.

Jag följer och har följare i flera länder, speciellt Skandinavien och Tyskland, men även några engelskspråkiga och det är speciellt språkvalet i de olika kanalerna jag funderar över.  Jag är även intresserad av att veta både vad ni vill se mera av och om det är något jag kan dra ner på.  Nedan har jag delat in mina frågor och funderingar per kanal och jag hoppas du tar dig tid att lämna dina synpunkter i en kommentar!

Hello Awin

Bloggen

Bloggen skrivs på svenska då jag bor och arbetar i Sverige och min sambo, resesällskap, fotograf, korrekturläsare med mera är svensk.  Det känns helt enkelt mest naturligt så.

Jag hade länge tänkt att starta en blogg innan den äntligen blev av, och det har varit riktigt roligt att skriva om våra resor i år.  Några inlägg med tankar kring husbilslivet och förberedelserna inför vår långresa i somras har det blivit också.  Det har blivit flera inlägg i samband med att vi varit ute och rest och färre när vi varit på hemmaplan.

Framöver räknar jag med att fortsätta skriva om destinationer, upplevelser, husbil och husbilsliv, reseförberedelser och annat aktuellt relaterat till pågående eller planerade resor.  Jag tänker mig också att det kan bli några återblick till resor och upplevelser vi gjort innan bloggen startades.

Låter detta som en bra plan?  Vad vill du läsa mera om på bloggen? Är det något du tycker är mindre intressant?

Instagram

På Instagram har jag valt att använda engelska då jag själv följer konton från olika länder och vill att dessa ska få ett utbyte av att följa mig tillbaka.  I kommentarsfältet svarar jag dock på både tyska, norska, engelska och svenska beroende på vem jag fått kommentarer ifrån.  Många av mina följare skulle inte förstå om jag skulle byta till svenska, men jag har funderat på att skriva bildtexten på både engelska och svenska.

Mina foton på Instagram är mest från våra resor och utflykter, men även mera vardagliga händelser som promenader hemmavid och till exempel matlagning.  Tyvärr har jag varit lite ”periodare” på Instagram, helt enkelt för att det fotograferas mera när det händer saker än när det är lugna dagar hemma.  Precis som i bloggen har jag tänkt på att göra ännu mera återblick och att det inte alltid behöver vara dagsaktuella foton samt att posta lite mera regelbundet.

Vad tänker du om språket på mitt Instagramkonto?  Funkar det med engelska, eller finns det nån fördel/önskemål om att byta till svenska eller köra på två språk? Hur ”insta” tycker du Instagram ska vara? Funkar det med en blandning av gamla och nya foton så länge det håller sig inom temat för kontot?  Är det något du vill se mera eller mindre av?

Facebooksidan

Facebooksidan använder jag för att sprida mina blogginlägg, både till de som följer mig på Facebook och för att dela inläggen vidare i relevanta grupper.  Varje tisdag delar jag med mig av en blogg, Facebooksida eller liknande som jag själv följer och som inspirerar mig när det gäller resor.  Länkarna jag delar har varit till både danska, norska, tyska och svenska sidor.   I bland när vi varit på utflykt eller gjort något som inte ger innehåll till ett helt blogginlägg så har jag i stället lagt upp foton på Facebooksidan.

Framöver tänker jag att jag kommer fortsätta med samma typer av poster som tidigare, men att det kan bli mera foton och flera blogginlägg.  Jag funderar även på att börja länka till nyheter, blogginlägg eller annat som jag tycker kan vara värt att kommentera och dela vidare.

Språket på Facebooksidan är just nu svenska, men det är här jag funderar mest på att börja använda både svenska och engelska.  Även här har jag en hel del internationella följare och även om blogginläggen jag delar kommer vara på svenska, så tänker jag att beskrivningen kan vara på båda språken.  Sen kommer det ju inte bara vara blogginlägg jag delar.

Vad tänker ni om språket på Facebooksidan?  Skulle det funka med två språk? Vad tycker ni om att jag delar länkar till bloggar och sociala medier på flera språk? Vi Skandinaver förstår ju varandra till stor del, men det kanske ändå är jobbigt eller ointressant för er att läsa på andra språk?  Slutligen får du gärna även här tycka till om vad du vill se mera eller mindre av.

Övrigt

Jag är även nyfiken på i vilken/vilka kanaler du följer mig?  Följer du mig i alla tre kanaler eller endast i någon?  I så fall varför? Om du inte följer mig än, men råkar snubbla över detta inlägg ändå, så ar du så klart hjärtligt välkommen att kommentera med dina synpunkter och jag hoppas att du klickar på ”följ” innan du lämnar!

Jag skriver som sagt både för min egen del och för din del och nu hoppas jag du vill vara med och tycka till!

English version

This year we are staying home and do not have so many plans for the Christmas Holidays and I am taking some time to reflect over my social media channels.  This blog is about to turn one year and there is soon a new year with new possibilities coming up. I am very satisfied with 2018 and will write more about that (in Swedish) in a later post.

Now I am hoping to get some input from you regarding some thoughts I have around this blog, my Instagram account and my Facebook page.  Besides documenting our travels for myself, I am sharing because I hope it can be inspiring and good information for you as a follower as well.

I am following and have followers in several countries, especially the Scandinavian countries and Germany, but even som English speaking countries and my choice of language in the different channels is one of the things I am reflecting over.  I am also interested to know what you want to see more of and if there is something that I can remove from any of the channels.  Below you will find my thoughts and questions divided by channel and I hope you will take your time to read and then leave a comment to help me develop my social media channels!

The blog

My blog us written in Swedish.  This feels natural since I live and work in Sweden and my travel companion/photographer is Swedish.  I am sorry, but I am not going to change this.  If you want to read my blog and do not understand Swedish, please try using google translate or stick with my Instagram account or my Facebook page where I share at least a part of what is in the blog posts.

Instagram

I have chosen to run my Instagram account in English since I am following people from many different countries and I want them to be able understand and find joy in following be back.  In the comments however I write English, German, Norwegian or Swedish depending on who comments my pictures.  I have considered writing my picture texts in both English and Swedish though.

My photos on Instagram are mostly from our travels and local trips, but even from walks in our neighborhood and for instance cooking.  I have unfortunately posted a bit inconsistent during the year.  The reason is that I take more photos when we travel than in the everyday life.  I will try to post more regularly by using older photos and spreading photos from travels or other activities over more days.

What are your thoughts about the language in my Instagram account? Would it be ok if I add Swedish or would you prefer that I keep it just in English? Is it ok for you if I mix old and new photos and is there anything you want to see more or less of in my feed?

Facebook page

I use the Facebook Page to spread by blog posts (in Swedish), both to my followers and for reposting in various Facebook groups.  Every Tuesday I am sharing a link to a blog , Facebook page, Instagram account or similar that I follow.  So far the pages have been Norwegian, Swedish, Danish and German.   On my Facebook page I also share pictures when we have done something and I do not have enough to write about it to fill a whole blog post.

In the future I am planning to post more often on my blog, that means more blog links on the Facebook page.  I am also hoping to post more photos and I am planning to post more links to news and blogposts that I find interesting, of course with my comment.

At the moment I only use Swedish on the Facebook Page but I am really considering adding English as well since I have quite a few international followers.  A lot of the content I share will probably be in any of the Scandinavian languages or German, but my text will then be in Swedish and English and hopefully describe the content briefly.

What are your thoughts about the language on my Facebook page? Would you appreciate if I add English and maybe be a more active follower? Or do you think it is chaotic with the mixed languages?  Of course I would like to know if there is something you what to see more or less of on the Facebook page as well.

Final Comment

I am curious to know which of my channels you are following? If you are not following already, but read this far, I hope you will click follow before you leave.  The links are in the text above.

As I said, I write both for my own sake, but also because I hope you enjoy it and I really hope you will let me know what you think!

16 svar på ”Hjälp – Help – Hilfe – Hjelp!

 1. Anna / boihusbil.se

  Det är ibland svårt med strategier för de sociala kanalerna. Jag gillar när det är lite olika innehåll. Jag själv delar ofta bilder på Instagram som inte finns på bloggen, vissa av bilderna gillar jag så de finns överallt. Men vid olika tillfällen. Om jag följer en blogg som delar exakt samma innehåll överallt behöver jag ju inte följa mer än i en kanal. Så tänker jag. Och grattis till 1 års dagen när den kommer!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för kommentaren! Håller med i allt du skriver. Facebooksidan använder jag ju delvis för att nå ut med bloggen och sen är jag ofta ivrig med att dela saker när det fortfarande är aktuellt. Försöker sprida ut det lite och variera dock.
   Egentligen är det frågan om språk i de olika kanalerna som är min största fråga. De som har svarat så lång verkar rycka det är bra som det är, så jag får fundera lite och se om det kommer bågra flera kommentarer.
   Sen är det alltid trevligt å få lite feedback på vilket innehåll som är intressant.

   Svara
 2. BP

  Har ju inte ”känt” dig mera än under några månader. Har varken Instagram eller Facebook (japp, man kan våga vägra FB). Så om dessa medier kan jag inte yttra mig.

  Gillar det du skriver både från resor och från hemmaplan. Bra blandning där! En sak du kanske borde bli bättre på ärr att ”interagera” med andra bloggare. Okej, du svarar på dina läsares kommentarer, men du kommenterar sällan hos dom som kommenterar hos dig, åtminstone inte hos mig.

  En sak dock: blanda inte svenska och engelska på din blogg. Det finns faktiskt Google translate. Det är inte perfekt, men man förstår innebörden.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Man väljer själv sina plattformar! Jag har flera hobbys, bloggen och släkt och vänner som bor runtomkring och tycker Facebook är perfekt för att hålla kontakten och även för att nätverka!
   Kul att du gillar innehållet på bloggen. Jag vill inte lova något, men har en förhoppning om att skriva lite oftare i tiden framöver. Det går ju mot ny husbilsäsong och med det mera resor igen också! Bloggen kommer förbli på svenska, detta inlägg var ett undantag för att nå ut även till mina ej skandinavisktalande följare och få allas synpunkter.
   När det gäller att läsa och kommentera på bloggar, så kan jag säkert bli bättre på det. När jag är färdig med att svara på kommentarerna nu, så jar jag en cirka två veckors lista med blogginlägg att läsa igenom i ”Feedly”. Det blir lite brist på tid i bland..

   Svara
 3. FREEDOMtravel

  Jag följer på bloggen och på FB. Det är möjligt att Peter följer på Insta (jag använder inte Insta). Bra med svenska på bloggen och bra plan! Om du har internationella kontakter är det ju smart att ha Insta på engelska och använda den kanalen för det ändamålet. Lite osäker kring FB. Det beror kanske på vilka du har/vill ha som följare där?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jag har cirka 20% ej skandinavisktalande följare på Facebook och det är egentligen där den största frågan ligger när det gäller språket. De som har gett feedback säger att dom använder översättningsfunktionen, så det kanske räcker. Jag får ta mig en funderare på vilka jag själva tycker är målgruppen, så får vi se hur det blir framöver!

   Svara
 4. Marias Memoarer

  På insta tycker jag engelska funkar utmärkt! Fast själv kör jag på både engelska och svenska faktiskt. Inte så tidskrävande på just Instagram. Jag har i perioder även skrivit några rader på engelska i bloggen, men kommit bort mig från det då jag inte tycker det gett något (t.ex. ingen som lämnat kommentarer på engelska), så jag antar att intresset på engelska inte är så stort vad gäller min blogg. Själv tycker jag det är bekvämast att läsa bloggar på svenska och av nån anledning läser jag inte så noga om det är på engelska – detta trots att jag förstår engelska utan problem. Då blir det lätt att jag istället mest tittar på bilderna.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det lutar åt att jag fortsätter med Insta på engelska och bloggen på svenska. Det känns just nu som det är Facebook jag får fundera vidare på. Jag läser själv bloggar på flera språk, men håller med om att svenska (och norska som är modersmålet) är det som är mest bekvämt.

   Svara
 5. pilla

  Följer faktiskt inte dig alls, men jag personligen föredrar på engelska. Kan bero på att jag tänker på engelska, jobbar på engelska och har pratat och levt med det varje dag sedan 2004. Dock tycker jag den strategin du kör nu låter bra.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att du tog dig tid att svara även om du inte följer! Jag fortsätter med bloggen på svenska och jag tror inte det blir något ändring för insta heller, det får bli engelska där. Fortfarande lite oklart om jag kommer lägga till engelska på Facebook.

   Svara
 6. Kors och Tvärs

  Jag följer en blogg som enbart skriver på engelska och dessutom ganska långa inlägg. Där orkar jag inte läsa allt om jag inte märker direkt att detta intresserar. Så om jag får önska, blogga på svenska. Insta är det oftast kortare text och där är det mycket enklare med engelska. Vad gäller fejsbook är jag kluven till det som koncept överhuvudtaget men hänger där ändå….

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Du kan vara lugn, bloggen kommer fortsätta skrivas på svenska. ???

   Svara
 7. Ama de casa

  Jag är ju tämligen ny här på din blogg, men jag tycker det låter som du har en bra plan.
  Instagram är jag aldrig på, har ett FB-konto men är nästan aldrig där – har liksom fullt upp med bloggen, vill hinna med ett liv utanför datorn också 😉

  Att läsa bloggar (eller annat) på annat än svenska tycker jag är rätt jobbigt, så det låter bra att du kör vidare med bloggen på svenska 🙂

  Ha en finfint upplopp på 2018!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för fin feedback! Hoppas du hänger med på nya äventyr i 2019!

   Svara
 8. Britt-Marie Lundgren

  Har läst både ditt inlägg och alla kommentarer med stort intresse. Jag har ju precis som du startat upp vår blogg i år, först som en dagbok för oss själva. Sedan diskuterade vi hur vi skulle fortsätta när vi kom hem från vår resa. Det har blivit lite inlägg då och då och vi känner inget tvång att krysta fram något inlägg om vi inget har att skriva om.
  Sen tycker vi det är fantastiskt kul att göra något med våra foton och att sedan få lite kommentarer och kontakt med andra bloggare är riktigt kul.
  Vi uppskattar också att du skriver bloggen på svenska.
  Kortare texter på Insta är helt ok på engelska.
  Instagram använder jag lite mer frekvent. Det är så lätt att lägga ut ett foto och det fordrar inte så mycket mera.
  FB har jag aldrig haft och kommer aldrig att använda (jag brukar lite skämtsamt säga att jag inte vill veta att jag inte har några vänner).
  Det ska hur som helst bli kul att följa era framtida resor och äventyr, både här hemma och utomlands.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för ett långt och utfyllande svar! Att få kontakt med andra med samma intresse har varit en rolig bonus till bloggandet och en anledning i sig att fortsätta! Jag ser fram emot att följa er också i fortsättningen!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.