Arvesunds ställplats – så ska en ställplats vara!

Av | 23 augusti, 2021

Under våra fyra år som husbilsägare har vi övernattat på en hel del ställplatser i Sverige och Tyskland. Allt från enkla parkeringar till det som en del skulle kalla husbilscamping. Vi kan trivas på de flesta varianter av ställplatser, de behöver absolut inte vara stora och ha full service för att vi ska ha det bra. Men något som vi uppskattar oavsett storlek och service på en ställplats, är att det finns bra information och skyltar så vi vet hur det fungerar och hittar den service som finns. Och i den klassen är ställplatsen i Arvesund sommarens bästa exempel! Här tänkte jag dela med mig lite av våra tankar om just det som var bra i Arvesund. Lämna gärna en kommentar om vad du tycker är viktigt på en ställplats.

När vi kom till ställplatsen i Arvesund så började det bra intrycket redan vid infarten. Där stod en stor informationsskylt där det mesta av informationen var på tre språk. Att se till att även utländska besökare förstår vad som gäller tycker vi är jätteviktigt och det är något vi själva uppskattar när vi reser utomlands. På informationsskylten fanns det en karta över alla ställplatser. Detta är kanske inte nödvändigt på alla ställplatser, men här som platserna låg lite utspridda var det perfekt att få en överblick över detta redan vid infarten. Här fanns även lite information om vad som finns att se och göra i området samt en karta över en vandringsled som utgick från ställplatsen. Alltid bonus med lite turistinformation!

Bra skylt vid infarten till ställplatsen.

Vi började med att tömma och fylla våra tankar vid den fina tömningsstationen. Även där var det bra skyltat på tre språk och det var mycket bra iordninggjort med bland annat dricksvattnet en bit ifrån tömningsstationen.

Just denna tömning använde vi inte, men bra exempel på skylt med information på flera språk.

Under tiden tömningen pågick kollade vi informationen om betalning som fanns på servicehuset bredvid. Man kunde betala både med swish och kontanter och alla gäster skulle fylla i ett kuvert oavsett betalningssätt.

Ännu mera bra information om betalningen.

När vi betalat, tömt och fyllt letade vi reda på en ledig plats. Det var inte svårt då det var rätt så lugnt. Vi valde att köra in på platsen närmast vattnet för att kunna njuta av den fina utsikten. Tyvärr hade vi lite dåligt väder de dagarna vi var i Arvesund, men lite kunde vi sitta ute och njuta mellan skurarna. Vi gillar när det är tydligt vart man ska parkera, så att det blir bra avstånd mellan husbilarna. Här var det grusparkering med gräsplättar mellan, så det var ingen tvekan. Om vi ska komma med ett förbättringsförslag så är det att informera om huruvida man ska backa eller köra in på ställplatserna.

Fint läge vid Storsjön med utsikt mot fjällen.

När vi installerat oss på ställplatsplatsen tog vi en promenad till servicehuset. Det var enkelt, men välstädat och i uppehållsrummet fanns turistbroschyrer med information om omgivningarna. Tydligen heter det inte smultronställen utan i stället hjortronställen i Jämtland. Vi hade redan siktat in oss på att besöka två vattenfall på vår fortsatta resa, men hittade ytterligare ett i en av broschyrerna. Vi har redan hunnit göra en film från vattenfallen, mera information kommer i ett senare blogginlägg.

Mellan skurarna blev det en blåsig promenad längs vandringsleden jag nämnde tidigare. Det är en sträcka på 2,5 kilometer enkel väg som utgår från ställplatsen. Till största delen gick den längs en grusväg och på den lilla sträckan vi gick på stig, gick det knappat att hitta stigen. Vi hade dessutom inte vädret riktigt på vår sida, så vi vände innan vi kommit helt till slutet. Det var skönt att komma ut och röra på sig och trevligt att det fanns information om en sträcka att vandra från ställplatsen, men den visade sig inte riktigt från sin bästa sida när vi var där.

Vandringen började i det gröna.

Vid ställplatsen finns även Arvemuseet som tyvärr var stängd när vi var där. En liten smakbit fick vi dock med alla gamla fordon som fanns i ett öppet garage utomhus. På platsen fanns även en liten självbetjänt loppis, lekplats och nere vid hamnen låg Ångaren S/S Östersund om man vill ut och upptäcka Storsjön.

Gamla fordon
Ångaren S/S Östersund

Det viktiga för oss är som sagt inte att all service finns, men att det som finns är rent och fungerar. Vi tycker även att det är viktigt att det är bra skyltat så man hittar till den service som finns. Då antigen genom en karta om inte allt ligger samlat, eller åtminstone med skyltar på dörrar och vid vattenkranar. Att man tänkt till så det inte finns risk att man tar dricksvatten där någon sköljer sin toakassett och att det inte blir köer för de som bara ska in och ut på ställplatsen borde vara självklart. Lite turistinformation både om vad som finns nära platsen och i regionen uppskattar vi! Och en extra bonus är om skyltning finns på minst det lokala språket och på engelska så även utländska gäster, eller vi när vi är i utlandet, kan göra rätt. Fler och fler ställen har betalning endast med swish, men vi tycker det är viktigt att det finns möjlighet att betala även för utländska gäster och de som inte kommit uppdaterat sig till ”swish-åldern” än. Slutligen gillar vi att informationen och upplägg är så att man kan komma till platsen och sköta sig helt själva utan att behöva förhålla sig till krångliga incheckningsrutiner, köer och öppettider. Dock uppskattas det om värden är tillgänglig antigen på telefon eller på en utsatt tid i fall det dyker upp frågor.

Detta är inte menat som någon reklam för ställplatsen i Arvesund, men där är det verkligen check på alla dessa punkter. Har du varit i Arvesund? Vill du dela med dig av andra bra eller dåliga exempel? Kommentera gärna nedan!

8 svar på ”Arvesunds ställplats – så ska en ställplats vara!

  1. Lena Mileraux

    Hej! Håller helt med dig. En mycket bra ställplats. Vi stannade där i tre nätter i somras men vi hade varmt och skönt. Vi gjorde även en cykeltur till Kretsloppshuset. En lagom tur på fina vägar. Väl värt ett besök. En bra ställplats behöver inte ha en massa lullull. Latrin och framförallt gråvattentömning är bra och att fylla på vatten. Lugn och ro och om det finns närhet till vatten är det bra om det finns möjlighet till bad.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Visst var det fint! Vi hade tyvärr tråkigt väder, men det var skönt och lugnt.

      Svara
      1. Anita Rosell

        Hej, vi var där för tre år sedan juni 2019 hamnade där av en slump. Kom dit veckan efter midsommar
        och det var helt underbart så mycket fina sommarblommor har jag inte sett på många år.
        Utsikten över storsjön och fjällen kunde inte bli bättre.
        När vi var där var inte den nya toaletten med dusch ej klara, men det gamla var rent och fint
        så vi var jättenöjda.
        En av dom finaste ställplatser vi varit på.

        Svara
        1. ReiseLinda Inläggsförfattare

          Ja, det är verkligen en fin miljö och väldigt välordnat!

          Svara
  2. bmlarsreseblogg

    Vi håller med dig i det mesta och efter en dryg vecka i Tyskland (vi har inte riktigt dina språkkunskaper) har vi varit smått förtvivlade ett par gånger och fått rådfrågat Google Translate för att förstå var och ibland hur vi ska betala, inte vetat om vatten är till att skölja toakasett med eller som dricksvatten o s v. Vi kräver inte heller så mycket service men vill gärna veta vad som finns och var det i så fall finns.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Google translate är ett bra hjälpmedel, men mycket trevligare när man får info på ett språk man förstår och därmed känner sig mera välkommen.

      Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Tack! Vi uppskattar verkligen när platser är så tydliga! Hoppas flera tar efter!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.