Vi vandrar Njupeskärsrundan i Fulufjällets Nationalpark

Av | 2 juli, 2021

Efter en vecka med transportetapper, trevligt umgänge och växlande väder var det dags komma ut och röra lite på oss. Det skulle äntligen bli en fin dag och vi var i närheten av Fulufjällets Nationalpark, så det fick bli en tur dit. Vi har varit där en gång för, men det är så fint där, så vi hade inget emot en favorit i repris!

Men först åkte vi till Särna Camping och säkrade oss en plats för ett par nätter. Vi hade kollat öppettiderna på hemsidan och var osäkra på om vi skulle hinna dit i tid efter vandringen. När vi kom dit stod det stora skyltar om att det skulle vara möjligt att checka in hela dygnet, men då var det i alla fall fixat.

Sen var det dags för Fulufjällets Nationalpark och vi bestämde oss för att gå Njupeskärsrundan precis som förra gången. Den är 3,9 kilometer och Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, ligger cirka på halva vägen.

Välkommen till Fulufjällets Nationalpark

VI hade inte hunnit mera än några meter in på stigen för det rasslade till i ett träd och vi fick träffa lavskrikan som är ett av nationalparkens kännetäcken. Den satt precis bredvid en skylt där det stod ”Hej, jag är lavskrikan Röd-Olle. Jag är nyfiken och finns nog i närheten”, så det var som på beställning. Vi såg en hel familj med lavskrikor vid parkeringen efter promenaden också, och vi har hört att de äter ur händerna på folk vid restaurangen.

Lavskrikan önskade oss välkommen till Fulufjällets Nationalpark.

Efter mötet med lavskrikan fortsatte promenaden genom skogen och över myren på fin stig som är tillgänglighetsanpassad en bra bit. Det finns fina rastmöjligheter, små dammar, krokiga träd och överallt finns det fina vyer!

Spångar och breda stigar i början av Njupeskärsrundan.
Krokiga träd och fina vyer
Den finns både bänkar och vindskydd längs leden.

Sen blir det lite mera kuperat och man kommer till ett par jobbiga backar (tyckte vi). När man börjar närma sig Njupeskärstugan hör man fallet och kan få en glimt av det mellan träden. Sen går det lite mera uppför innan det är trappor ner och sedan plattformar fram till utsiktspunkten vid fallet. På egen risk kan man fortsätta längre fram bland klippblocken och de flesta stod i kö för just detta. Så även jag! Det blev ingen posering dock, bara foton från närmare håll. Fallet är hela 93 meter högt varav 70 meter är fritt fall. Jag tycker det är så mäktigt med naturens krafter!

Njupeskärs vattenfall och vägen dit…..
…..och vägen tillbaka.

I stället för att gå tillbaka samma väg valde vi alltså att ta rundan, så vid bron tog vi höger i stället för att gå trapporna tillbaka upp. På första delen av efter fallet är det fantastiska vyer åt alla håll. Så fint med fjäll och vida vyer! Sen kommer man ner i skogen och kan njuta av krokiga gamla träd och skogens lugn. Sista biten innan man är tillbaka vid Naturum går i myrterräng. Detta är med andra ord en omväxlande runda som inte är allt för ansträngande.

En härlig vy som vi fick vända oss för att upptäcka!

Naturum var stängd på grund av covid och det verkade även pågå arbeten där. Vi siktade i stället på restaurangen då vi tyckte vi förtjänat en glass och en stund i solen innan vi åkte till campingen. Vid parkeringen mötte vi som sagt på en hel familj med lavskrikor. Tyvärr ville de inte ställa upp för familjefoto, men det var trevligt att de ville säga hejdå!

En lite yngre lavskrika satt vid parkeringen och vinkade när vi skulle åka hem!

Det finns gott om vandringsleder i Fulufjällets Nationalpark, så vi har inte varit där för sista gång. Dagsformen tillät tyvärr ingen längre runda denna gång, men nästa gång hoppas vi på et besök hos Old Tjikko, världens äldsta gran. Trädet man kan kolla på i dag är bara några hundra år gammalt, men rotsystemet är över 9000 år och trädet är alltså en klon. Vi har sett foton, och en gammal krokig gran är väl egentligen inte så mycket att kolla på, men riktigt häftigt att den har så långa anor!

Efter vandringen åkte vi till vår plats på Särna Camping och njöt av en kväll i solen. Dagen efter regnade det hela dagen, så vi var knappt utanför husbilen. Men sen var det dags att lämna Särna. Vi tömde och fyllde våra tankar innan vi gjorde en avstickare till Fjätfallen som vi fått tips om från en som är känd i området. Inte lika imponerade som Njupeskär, men ett jättefint område med vindskydd och klippor. En laxtrappa finns det också, men där var det ingen aktivitet.

Fjätfallen. En fin avstickare från Särna.

Vi har gjort en film från vår vandring på Njupeskärsrundan som ni hittar här nedan:

På vårt konto finns ytterligare en film och det kommer flera framöver. Jätteroligt om ni går in och kollar och lämnar en kommentar om vad ni tyckte. Vi tycker det har varit roligt att göra något med alla filmer och fotografier vi tar när vi reser och tar gärna feedback så vi kan göra det ännu bättre! För att inte missa kommande filmer får ni gärna klicka på prenumerera när ni är inne och kollar!

10 svar på ”Vi vandrar Njupeskärsrundan i Fulufjällets Nationalpark

  1. eriksjos

    Fin berättelse från fina trakter. Rekommenderar att besöka fallets övre del med, fint bad däruppe och go vy.

    Vi gick en runda bort till Rösjöstugorna för några år sedan så fick vi lite fjäll också.

    Finns mycket fint i de krokarna överlag. Förra året var vi även lite öster om vägen mellan Sälen och Särna och fick äran att se björn när vi gick en promenad, kul.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Tack så mycket! Roligt att du gillade den! Som jag skrev sp kommer vi tillbakanför att se mera, dagsformen tillät inte mera denna gång. Skulle vara roligt att få se en björn! 😃👍🏼

      Svara
      1. eriksjos

        alltid kul med vilda stora djur, vi blev dock lite förvånade 🙂 Det var i trakterna av Lövnäs som har en fin liten rastplats/parkering man kan stå på precis vid vattnet. Nornäs i samma krokar har en liten minicamping också vid vattnet. Vi stod även på några fina rastplatser precis norr om Idre, finfint om man vill stå vattennära utan service men med eldstäder & dass.

        Svara
        1. ReiseLinda Inläggsförfattare

          Tack för tips. Jag gissar att några av platserna du nämner är Älvdalens lägerplatser och de har vi provat ett par av. Såg bäver vid den ena nu i sommar!

          Svara
          1. Peter L

            Lövnäs och Nornäs är två små byar som ligger efter de vägar som förbinder rv70 och länsväg 311, så det är inte några av kommunens lägerplatser där, för de ligger bara längs 70:an och vidare upp längs Foskrosvägen.
            I Nornäs stod jag en natt ifjol. Campingen består av en grusplan nere vid sjön. Så själva campingen är inte mycket att hänga i julgranen, men den ligger fint vid sjön. Helt ok servicebyggnad i bystugans källare ca 200 meter bort. Fanns till och med tvättmaskin där.
            Mycket brant backe från campingen och upp till vägen igen och lösgrus. Min kompis som hade husvagn körde fast och blev tvungen att backa ner och ta sats.

          2. ReiseLinda Inläggsförfattare

            Ok, tack för förtydligande! 😃👍🏼

  2. bmlarsreseblogg

    2018 var vi och travade runt vid Njupeskär och åt matsäck tillsammans med nyfikna lavskrikor. Tur man ha bloggen så man vet vad man gjort! Tycker om era filmer, lagom långa, lagom tempo och mysig musik!👍

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, bloggen är perfekt som dagbok! Tack för fin kommentar om våra filmer! 😃👍🏼

      Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, Fulufjällets Nationalpark är fint! Skulle inte ni pricka av nationalparkerna?

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.