Würzburg, starten på Romantiska vägen.

Av | 13 juni, 2018

Romantiska Vägen, eller Romantische Strasse som den heter i Tyskland, är en 46 mil lång turistrutt som går via 29 städer av olika storlekar från Würzburg i norr till Füssen i söder.  Romantiska vägen är en av de äldsta och mest populära turistrutterna i Tyskland.  Den går genom växlande landskap från floddalar med vinodlingar i norr till Alperna i söder.  Den bjuder på slott, konst, kultur och historia och det ska även finnas kulinariska höjdpunkter längs rutten.

Vi har varit på många bilresor i Tyskland, men vi har aldrig besökt några av orterna längs Romantiska vägen, så nu är det äntligen dags.  Även om vi gillar gamla tyska torg, korsvirkeshus, gamla kyrkor och slott och har god tid på oss, så kommer vi inte besöka alla orter längs rutten på denna resa.  Rothenburg ob der Tauber och Füssen har varit på min önskelista länge, så där blir det helt klart nerslag.  Vi har även kollat på TV-programmet ”Gone Camping” och fått lite tips genom Facebook och diverse forum, men vi kanske tar några egna initiativ också.  Ni får helt enkelt hålla koll här för att se vart vi hamnar!

Vi positionerade oss för Romantiska vägen redan för ett par dagar sen då vi checkade in på en trevlig liten camping i Estenfeld.  Den ligger bara nån mil utanför Würzburg.  Vi valde att ta in på camping då vi behövde tvätta kläder och sängkläder.  Det behövdes verkligen efter det varma svettiga vädret vi haft!  Vi hade eventuellt tänkt stanna en natt till och göra en utflykt från Estenfeld till Würzburg, men när kläderna var tvättade och torra tyckte vi det var lika enkelt att ta med huset och flytta på oss.

Nu står vi på en ställplats precis utanför centrum i Würzburg och är trötta i fötterna efter sightseeing tidigare i dag.  Ställplatsen har plats med 30 husbilar längs kanten av en större parkering.  Husbilsplatserna har första parkett till båtarna som passerar på floden Main, så här spanar vi in pråmar och stora flodkryssningsbåtar.

En del av ställplatsen i Würzburg

Promenaden in till centrum gick över vackra Alte Mainbrücke där det även är en sluss.  Just när vi passerade slussades en stor flodkryssningsbåt igenom.  Man kan inte annat än imponeras över kaptenens precision, här var det inte många centimeter tillgodo.

Flodkryssningsfartyg i slussen

Vi promenerade sedan in till torget, där det var marknad med grönsaker, kött, ost och lite annat.  Så klart några vackra kyrkor och andra vackra byggnader.

En fin Kyrka i Würzburg.

Ännu en kyrka i Würzburg

Efter att ha kollat runt i centrum vandrade vi vidare mot Residensslottet som är en UNESCO-site.  Vi gick inte in, utan nöjde oss med en promenad i den fina parken.

Residensslottet i Würzburg

Mera residensslott.

Efter besöket i slottsparken var vi hungriga och slog till på en Flammkuchen på restaurangen som ligger precis vid slottet.

Flammkuchen med rökelax! MMM

Käppele och Festung Marienberg nöjde vi oss med att se på avstånd denna gång.

Det blev en mycket trevlig start på Romantiska vägen, och i morgon går resan vidare.

4 svar på ”Würzburg, starten på Romantiska vägen.

 1. Anna / Boihusbil

  Aldrig hört talas om den romantiska vägen.. igen inser jag vad lite jag sett Tyskland som ett land att besöka. TAck för att du öppnar mina ögon, jag hänger med på er resa!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tysklan är absolut värt att titta närmare på, men vi har ju alla olika behov och intressen! Kul att du hänger med !

   Svara
 2. Eva-Lotta Karlsson

  Någon stans i bakhuvudet har jag nog hört om denna vackra väg men inte reflekterat över den förrän nu. Skall bli intressant att få följa med er på denna resa, vilken fin start på eran resa. Nästa år hade vi tänkt åka till Moseldalen igen, men nu kanske det blir denna väg istället.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Moseldalen och området där är också vackert! Vi vill gärna se mera, men nu ska vi njuta av Romantiska vägen några dagar. Hoppas den lever upp till förväntningarna.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.