På solurspromenad i Röttingen vid Romantiska vägen

Av | 20 oktober, 2021

Efter vårt stopp i Dinkelsbühl ville vi gärna göra ytterligare ett stopp längs Romantiska vägen. Detta kommer vi fortsätta med på våra Tysklandsbesök tills vi besökt alla 29 städer längs denna temaväg. Vi var på väg norrut, så vi kollade på de orterna vi inte redan besökt och valet föll till slut på Röttingen. En ganska liten stad som vi förstod det, men med ställplats inte långt från centrum och en solurs-promenad som vi tyckte lät intressant.

När vi lämnade Dinkelsbühl lyckades vi, till skillnad mot förra gången vi åkte Romantiska vägen, att faktiskt åka Romantiska vägen. Förra gången ledde GPS-en in oss på genvägar mellan städerna. Inte alltid så tokigt det heller, men inte riktigt vad vi hade önskat. Nu hittade vi skyltarna och förutom att vi valde bort att köra in i ett par städer, så följde vi Romantiska vägen från Dinkelsbühl till Röttingen.

Äntligen hittade vi Romantiska vägen!

Ställplatsen

Ställplatsen vi siktat in oss på hade fått blandade kommentarer i apparna, men så länge det finns plats, så funkar det mesta för en natt. Det är alltid lite spännande om vi ska få plats eller inte, och nu var vi trots allt längs populära Romantiska vägen. Dock på väg till en stad vi inte hört om tidigare. När vi väl kom fram, så var det en husbil på väg därifrån och en husbil som stod parkerat med fin vy ner mot Tauber. Vi började med att ställa oss bredvid den, men ville gärna ha el, så vi flyttade närmare ett elskåp. Innan kvällen var över fylldes det på med två-tre bilar till, och det var fortfarande gott om plats.

Det fanns två elskåp med sex uttag i varje och elen kostade två euro för 24 timmar. Tömning av latrin och gråvatten fanns och även möjlighet att fylla vatten för en liten kostnad samt soptunnor. Själva ställplatsen kostade fem euro per dygn, och då fick man med en liten värdekupong på två euro med parkeringsbiljetten som man kunde lösa in i stadens butiker. Detta gjorde dock inte vi. Det fanns containrar med toa och dusch, men dessa var stängda på grund av corona (tror vi). Vill ni se mera från ställplatsen, så finns det i filmen längst ner i detta inlägg.

Solurspromenaden – Sonnenuhrenweg

Solurspromenaden är en slinga på två kilometer där man passerar 25 solur. Vi hittade en kartapp som heter ”Outdooractive”, där promenadslingan med soluren fanns med. De närmsta soluren låg precis på andra sidan floden Tauber på väg in mot staden, så vi började där och promenerade sedan rundan moturs. Appen gjorde det enkelt att hitta från solur till solur. Inte alla var lika synliga, så det var bra att kunna ha lite koll på när vi skulle vara extra uppmärksamma. Slingan var riktigt trevlig och varierad och vi fick sett oss omkring både i utkanterna av staden, längs delar av stadsmuren som fanns kvar samt inne i centrum.

Soluren var verkligen varierade i utförande från små till stora, väggmonterade, fristående och även på marken. Tyvärr hade vi inte så mycket sol på vår runda, så vi kunde inte kolla om de ”gick rätt”, men det var en kul runda. Vi delar ett par foton här, men vill ni se flera, så föreslår jag att ni kollar på vår video som ni hittar länk till längst ner i inlägget.

Fint solur i fina omgivningar
Och ett till.

Vi kom även förbi den del av stadsmuren och ett par torn som finns kvar samt att vi gick på en gångväg lite ovanför staden och fick bra vyer över tinnar och torn.

Stadsmur, torn och kyrka.

Innan vi rundade Burg Brattenstein som även rymmer ätt vinmuseum, något vi noterar för ett senare besök då det endast hade öppettider på helgerna.

Burg Brattenstein från gångvägen utanför stadsmuren.

Vi kom även fram till torget framför Rådhuset där slingan egentligen börjar och slutar. I Rådhuset finns även Turistinformationen för Röttingen.

Torget och Rådhuset i Röttingen.

Det var mycket lugnt i staden på eftermiddagen när vi var ute, men vad vi förstod så skulle restaurangerna öppnas igen klockan fem på kvällen. Vi hann dock bli hungriga och göra mat i husbilen, så det blev inget nytt besök i centrum för oss. Ett par av restaurangerna såg trevliga ut, så nästa gång…

Efter att vi lämnat centrum gick vi sista biten tillbaka till där vi startade genom ett trevligt parkområde med flera solur så klart.

Ett av de sista soluren på vår runda, i ett trevligt parkområde.

Som sagt, om ni vill se flera av soluren och mera av omgivningarna så har det blivit en film också:

Har du varit i Röttingen?

6 svar på ”På solurspromenad i Röttingen vid Romantiska vägen

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, vi njuter! Ett par veckor kvar till verkligheten nu dock…

   Svara
 1. Staffan Knutsson

  Skrev ett reportage om Röttingen för Allt om Husvagn & Camping för ett per tre år sedan. En mycket trevlig liten stad där man aldrig behöver undra över vad klockan är – om solen skiner. Gillade dock inte den ställplatsen ni valde (vi tyckte den såg skräpig ut) utan ställde oss i stället på en som erbjöds av en vingård cirka 200 meter från där ni stod. 10 euro inklusive el och med suveränt fina sanitära möjligheter i en ombyggd ladugård. Håller dock med om att Röttingen är väl värt ett besök.
  Hed hälsning
  Staffan

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Trevligt. Ligger artikeln online?
   Ställplatsen var enkel, men fungerade för en natt. Vi såg att det fanns en till, men åkte inte vidare när det fanns plats. Nästa gång kanske?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.