Längs Ölands västkust

Av | 28 maj, 2021

Efter att ha hälsat på Långe-Erik och trollen i Trollskogen på Ölands norra udde var det dags att starta resan söderut längs västkusten.

Efter en härlig promenad i Trollskogen åkte vi till ställplatsen i Sandvik hamn. Där pågick arbete med servicehuset, så det kostade endast 50 kr om man ville ha el. Tömning av gråvatten och toalett var dock öppet. Här fick vi äntligen sol och kunde sitta ute en stund och senare på kvällen bjöds det också på en helt ok solnedgång.

Fin solnedgång vid ställplatsen i Sandvik Hamn.

Dagen efter bestämde vi oss för att stanna kvar ett dygn till. Under dagen blev det en promenad norrut längs kusten och förbi mäktiga Sandviks kvarn.

Kusten norr om Sandvik. Den lilla ”bulan” på vattnet är Blå Jungfrun i fjärran.
Sandviks kvarn.

Senare på kvällen hämtade vi take-away från fiskrestaurangen som ligger granne med ställplatsen. Det blev torsk och pommes och rökt fisk med potatissallad. Så gott och så stora portioner att det blev rester dagen efter.

Jättegod mat från restaurangen i hamnen.

När vi lämnade Sandvik började vi med att åka en sväng norrut igen. Vi ville gärna se Byrums raukar. Inte alls att jämföra med Gotlands raukar har vi hört, men för oss var det första gång vi såg några, och vi tyckte det var häftigt. Så spännande att se vad naturen kan åstadkomma genom miljoner av års arbete! Vi hade tyvärr otur med vädret (vi höll på att blåsa bort) och kollade endast in en liten del av området, men återkommer gärna för en längre promenad i bättre väder! Då kanske vi kan kolla efter fossiler också!

Byrums Raukar.
Raukar och Blå Jungfrun i bakgrunden.

Från Byrums Raukar åkte vi till ställplatsen i Borgholm. Där fick vi återigen en plats med härliga vyer över vattnet, men vi valde att sitta inne och njuta denna i vindvädret.

FIn vy även från ställplatsen i Borgholm.

Dagen efter var Pär i dåligt form, så jag tog en liten förmiddagspromenad så han kunde få vila lite. Borgholm var verkligen en mysig liten stad som tyvärr fick för lite av vår tid på denna resa. När jag kom tillbaka till husbilen kände Pär sig redo att åka vidare. Vi började med ett stopp vid Borgholms slott där det endast blev en promenad på utsidan.

Borgholm slott.

Sen blev det ett stopp och en liten promenad i Halltorps Naturreservat. Efter en och en halv vecka på ön hade våren äntligen kommit hit också och det var en härlig grönska och mycket blommor. Enligt skylten vid entrén så är detta kronljuvelen bland lövskogarna på Ölands västkust och det räknas till en av de artrikaste områden i Sverige. Jag är stor fan av gamla ekar och vårens grönska, så detta stopp var mitt i prick! Foton kan ju inte återge känslan, men kolla här:

Härligt vårgrönt i Halltorps Naturreservat
Ståtliga ekar och härlig blå himmel.

Efter promenaden fortsatte vi söderut och även om vi skulle lämna Öland denna dag, så fortsatte vi söderut förbi bron bara för att få en extra sväng i det härliga landskapet på södra Öland. Det blev ett sista stopp vid Karlevistenen där vi dessutom kunde sitta ute och fika i solen. Karlevistenen är Ölands äldsta runsten och den var rätt så mäktig. Tror inte vi har sett en så ”tjock” runsten någon gång tidigare.

Karlevistenen.

Detta var ett par dagar innan Kristi Himmelfärdshelgen då det äntligen blev några härliga varma dagar. Under våra dagar på Öland var det rätt lugnt längs vägarna och på ställplatserna, men nu när vi lämnade, så verkade ”alla” vara på väg dit!

Trots växlande väder och att våren inte riktigt hade satt fart än så hade vi en och en halv underbar vecka på Öland. Det var denna tiden det passade för oss att åka dit. Men nästa gång, för det blir säkert en nästa gång, då ska vi försöka pricka lite bättre väder!

2 svar på ”Längs Ölands västkust

 1. bmlarsreseblogg

  Vi brukar lyckas med att pricka in bra väder, men våra dagar på Öland har väl varit sådär. Trösten är att det spöregnat hemma i några dagar medan vi haft mulet och lite skurar. Ser ut som om vi gått i varandras fotspår! Karlevistenen har vi dock aldrig sett men det blir väl fler Ölandsresan….

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Skönt att ni åtminstone haft bättre väder än hemma! Ni verkar trots vädret ha haft några härliga dagar på Öland!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.