Första veckan som husbilsnomader

Av | 20 maj, 2022

I dag är det en vecka sen vi lämnade huset och allt arbete med försäljning och flytt bakom oss, och rullade ut i världen som nomader. Några ärenden och en starroperation som vi väntar på datum för, gör att vi kommer hålla oss inom ett par timmar från Uppsala tills vi vet när operationen blir av. Då finns även möjlighet att rycka ut för en återbudstid och få det klart så fort som möjligt! Vi vet av erfarenhet från de två senaste åren att man inte behöver åka så långt för att hitta fina platser och njuta av husbilslivet, så det är helt okej även om vi längtar tills vi blir ”helt fria”.

Då överlämningen av huset skedde en fredag eftermiddag valde vi att åka till Kallerö, endast 20 minuter bort, för att boa in oss ett par dagar. Där kunde vi parkera på vår favoritplats och njuta av de fina vyerna och att vi hade hyfsat lä från nordanvinden som var lite störig i bland. Vi tog det mycket lugnt ett par dagar och pysslade lite för att komma i ordning i husbilen, lagade god mat och njöt av att äntligen vara i mål! Jag övade tyska med några grannar som var på väg till Nordkap och vi hade även trevliga samtal med några följare som också hade hittat dit. En helt perfekt start på vårt nya liv.

Härliga dagar i Kallerö.

Sen bestämde vi oss för att åka till Campingvaruhuset i Enköping. Vi behövde nya anslutningar till gasolflaskorna då den ena läckte då vi provtryckte gasolen nyligen. Det följde även med ett par andra saker; bland annat en brödrost och en termometer till Omniaugnen. Sen åkte vi till ställplatsen som heter Enköpings Gästhamn i Ställplats-appen. Vi besökte den i Enköpings Hamn som ligger granne med Hamnmagasinet för ett par år sedan och promenerade då förbi detta andra område som vi tyckte såg lugnare ut, och nu passade det bra att kolla närmare på detta.

Ställplatserna är under samma organisation och har samma priser och servicehus. Servicehuset med toa, dusch, vatten, tvättmaskin och torktumlare ligger dock vid Enköpings Hamn och det är några hundra meter att gå däremellan. På området där vi stod fanns el på fem platser och stolpar på ytterligare ett antal, men dessa var täckta när vi var där. Det fanns även en toalett och soptunnor. På skyltarna stod det att det kostade 150 kr utan el och 250 kr med el, men i apparna man kunde betala med, så kostade det 100 kr utan el och 150 kr med el.

Förra gången vi var i Enköping promenerade vi en hel del i några av de fina parkerna som var där. Det var ungefär en månad senare på året än detta besök, och blommor och blomlådor med mera var mycket mera imponerande då. Det vi såg denna gång var fint det också, men inte lika imponerande, så vårt tips är att besöka Enköping lite senare på sommaren om ni gillar parker!

Precis framför husbilen hittade vi en skylt till en promenadslinga som kallades Dyarna Runt, så det blev aktiviteten denna gång. Det är en slinga på 3,7 kilometer där man kan ta en genväg och korta av den till ungefär hälften om man vill. Det var en fin runda på spänger, stigar och grusväg och man gör den nog hellre med stora objektivet och fågelkikaren än med hunden.

Fint på promenaden ”Dyarna runt”

Efter ett par fina dagar i Enköping var det dags att fylla både diesel och gasol innan vi åkte vidare. Gasolflaskorna räcker längre och längre nu som det börjar bli varmare ute, men vi försöker passa på att fylla så snart som möjligt när en blir tom. Och vi fyller hellre än byter, då det ofta är minst 40-50 kronor billigare, så vi passar på när vi passerar ett ställe som fyller flaskor. Vi har samlat på oss en hel del platser i en karta på vår hemsida som vi använder för detta. Om du vet om platser som fyller svenska gasolflaskor någonstans i Europa, så får du gärna lämna en kommentar så vi kan fylla på kartan. Du får gärna höra av dig om du besöker någon av platserna också, så vi kan hålla kartan aktuell.

När vi fyllt diesel och gasol och även handlat och tömt toakasetterna på en rastplats, så åkte vi vidare mot Ramnäs. Där finns det en mysig liten gästhamn som vi besökte förra året också. Det är endast plats till 4-5 husbilar, så vi har även fått vända vid ett par tillfällen. Mitt i veckan på försäsong verkar dock vara en bra tid att åka dit. Vi har kunnat njuta av ett par dagar i soligt väder med grillning och promenader.

Mysigt i Ramnäs

Det var första veckan det! Det har varit skönt att ta det lite lugnt efter allt vi haft att göra senaste månaderna. Det kommer säkert att ta ett tag innan allt kommit i ordning i husbilen och innan vi hittat ”rutiner” för vårt nya liv, men nu är vi äntligen i gång!

Här hittar du blogginlägg och filmer kopplade till det vi skrivit om i detta blogginlägg:

Film från vi lämnade huset och första helgen som nomader

Film från tidigare besök i Kallerö

Blogginlägg från vårt förra besök i Enköping

Vår gasolkarta (andra kartan på sidan)

Blogginlägg från förra besöket i Ramnäs

6 svar på ”Första veckan som husbilsnomader

 1. Marguerite Koos

  Grattis, kul att följa er, som nu börjar er resa som vi startade för 7 år sedan. Läser med glädje era inlägg. Dock inte kollat era filmer då vi haft ont om bredband nere i Europa.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi får se om vi kör lika länge, men vi har i alla fall fått en bra start! 🙂

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det finns tvättmaskiner på en hel del ställplatser och campingar, så det är inga problem. Skulle det knipa går det bra att handtvätta lite i husbilen också.

   Svara
 2. Eva Köning

  Hej!
  Varför har ni valt att flytta in i husbilen? Vad jobbar ni med som gör detta möjligt?
  Jag tycker det är så skönt med människor som vågar göra något annorlunda.

  Lycka till med nya äventyret ❤️

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Hej, av flera anledningar; vi gillar att resa, vi kände oss klara med villalivet och vill ha något mindre är väl de största. Pär är pensionär och jag har eget. Mest översättning och transkribering, men öppen för allt intressant som kan göras från husbilen. Tack för lyckoönskningen😍

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.