Fort Hahneberg, Geocaching och Inglourious Basterds

Av | 2 juli, 2019

Tre saker som kanske inte har någon naturlig koppling, men tack vare vår hobby geocaching så skapas ofta nya sammanhang. Inför vår senaste vistelse i Berlin hade vi anmält oss till ett geocachingevent vid Fort Hahneberg och efter att ha läst på lite om fortet verkade det som en intressant plats. När vi sedan var med på en guidad runda i fortet fick vi veta att det varit inspelningsplats för en del scener i filmen Inglourious Basterds som vi har kollat på i efterhand.

En film helt i vår smak, ett spännande fort och lite geocaching blev ju som tre önskningar på en gång!

Fin utsmyckning ovanför ingången till fortet

Fort Hahneberg

Fort Hahneberg är ett preussiskt fort som byggdes i stadsdelen Spandau i utkanten av Berlin på 1880-talet. Fortet är en sexkantig byggnad som har byggts in i höjden Hahneberg så att den inte skulle vara synlig från ovan med tanke på luftangrepp. På grund av. den snabba utvecklingen inom vapenteknologi kom fortet aldrig till användning som försvarsanläggning. Den användes dock till exempel för utbildning av soldater, medicinsk arkiv och tillverkning av segelflygplan.

Fortet och murarna runt skadades under andra världskriget och när befolkningen skulle bygga upp sina hus igen efter kriget var dom här och hämtade tegelsten. Detta stoppades efter ett tag, men mycket material försvann i samband med detta. Nu arrangeras guidade turer och diverse arrangemang i Fort Hahneberg och pengarna går till restaurering av byggnaderna.

Härlig lummig miljö i innanför fortets yttre murar

Fort Hahneberg har även en fladdermösskoloni. Enligt guiden var denna i likhet med många andra fladdermösskolonier den näst största i Tyskland. Det var tydligen ingen som kollade av vilken som egentligen var den näst största, så det finns flera som hävdar att det är näst störst! Den största har man dock koll på! Vi spanade på ett par ställen där de kan finnas men fick inte syn på någon under vår rundvandring. Är ni intresserade av just fladdermöss så finns det enkom turer för att kolla på dessa också. Kolla in på fortets hemsida för att se vad som är på gång och om ni hittar en guidning som kan vara intressant för er.

Enda belysningen kom genom fönstren.

Inglourious Basterds

Inglourious Basterds är en tio år gammal film av Quentin Tarantino med Brad Pitt i huvudrollen. Handlingen är lagt till det tyskockuperade Frankrike under andra världskriget. Kortfattad är det ett gäng judar som är ute efter att döda nazister. Den innehåller med andra ord en hel del våld, men har även en hel del humor. Jag är ingen filmrecensent, men detta var en film helt efter vårt tycke.

Efter att vi kom hem och läste på lite så har vi insett att det finns flera inspelningsplatser från Berlin i denna film, så vi kanske får möjlighet att nämna den igen flera gånger!

De som hade sett filmen kände igen den här vyn från fängelsecellen inne i fortet
Och visste precis vilka scener det handlade om när guiden berättade att det var här Brad Pitt satt….

Geocachingeventet

Geocachingeventet var en trevlig tillställning med runt 1000 deltagare. Det fanns möjlighet att köpa lite mat och dricka och förutom den guidade rundan hade vi trevligt tillsammans med geocachare från Berlin som vi känner sen tidigare. Vi promenerade även runt på eventområdet för att leta reda på några s.k. labcacher, typ tipspromenad, som var utlagda på endast för eventet.

Mysigt på eventet.
Det fanns även några prylbodar med geocachingprylar.

Som ni förstår så hade vi en trevlig kväll på en intressant plats och vi kan absolut rekommendera ett besök på Fort Hahneberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.