Båtspaning och slussar i Trollhättan

Av | 29 april, 2021

Efter ett par fina dagar kring Falköping hade vi egentligen tänkt oss att utforska lite på Kinnekulle och vid Läckö Slott. Men på grund av ett event som skulle ha varit på Kinnekulle och sedan flyttades till Läckö Slott valde vi att gå för plan B. Och vilken bra plan B det blev! Trollhättan har stått på listan länge då vi gillar båtspaning, slussar och vatten. Så mycket båtspaning blev det inte, men vi fick se en riktigt stor båt ta sig upp genom slussarna med minsta möjliga marginal.

Det blev en trevlig överraskning när vi kom fram till ställplatsen i Trollhättan. Platsen som normalt kostar 200 kr/natt var gratis på grund av problem med betalningsautomaten. Ström, vatten och sophantering fanns, men tömningen hade inte öppnat för säsongen och endast en toalett var öppen i hamnens servicehus. Vi fick en fin plats på första parkett och bestämde oss för att bli ett par nätter.

Fint på första parkett med en ”mindre” båt på väg att ta sig neråt i slussarna.

VI började med en promenad längs kanalen in till centrum då vi behövde handla på apoteket. Det var en lugn och fin, men inte så spännande promenadväg. Väl i centrum kom vi förbi ett par fina väggmålerier och fick gjort de ärenden vi var ute på innan vi tog nästan samma väg tillbaka.

Fin promenadväg in till centrum
Intressant väggmålning i Trollhättan.

Vi använder appen ”Trackaship” för att hålla koll på om det är någon båttrafik när vi står vid floder och kanaler. Det är något speciellt och imponerande med stora båtar som tar sig fram på ofta trånga ställen. Som sagt, så var det inte någon större trafik i Trollhätte kanal de dagarna vi var där, men redan första kvällen kom en rätt så stor båt som skulle ner genom slussarna.

Första båtspaningen i Trollhättan.

Dagen efter blev det promenad längs gamla och nya slussar. Vi observerade även att det finns ett par museum som vi gärna återvänder till. Vi vet även sen ett tidigare besök att det även är fint i området kring fallen, så även Trollhättan står kvar på listan. Men åter till kanalen och slussarna.

Trollhätte kanal är drygt åtta mil och går från Göteborg till Vänersborg. Ungefär en mil är sprängd och grävd, resten är en naturlig farled. Vid Trollhättan finns tre generationer slussar i olika slussleder. Den nyaste som används i dag stod klar i 1916 och består av fyra slussar. En slussning kräver upp till 12000 kubikmeter vatten och fartyg på upp till 89 meter längd och 13 meters bredd kan passera. I området runt de gamla slussarna har det anlagts fina promenadvägar och grönområden. Det var härligt att strosa runt i området som kallas för Gamle Dal´n.

Äldsta slussleden.
Mera gamla slussar. Den andra ställplatsen i Trollhättan ligger upp till vänster lite utanför denna bild.

En stund efter att vi kommit in från vår promenad fick vi syn på en stor båt i appen som närmade sig slussarna. Den var nästan på max-storlek, 88 meter lång och 13 meter bred, och den var på väg till Karlstad med gods. När den kommit in i första slussarna gick jag upp på kullen vi klocktornet ovanför ställplatsen för att kolla på slussningen. Det var rätt mäktigt att först se den ta sig upp igenom slussarna långt där borta. När den senare kom till sista slussen precis nedanför där jag stod undrade jag hur den skulle få plats. Imponerande att se denna stora båt manövreras med så liten marginal!

På väg ut av de nedre slussarna.
88 meter lång, 13 meter bred. Inga problem!
Nästan inne i slussen.
Nästan uppe!

Visst är det imponerande??

Dagen efter kände vi oss nöjda med Trollhättan för denna gång och åkte vidare mot Värmland.

2 svar på ”Båtspaning och slussar i Trollhättan

    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, vi njuter av varierande upplevelser! 😃👍🏼

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.