Premiärtur och så här förbereder vi husbilen inför säsongen

Av | 25 mars, 2021

Det är snart tre veckor sen vi hämtade hem husbilen från vinterförvaringen. Det var helt på slutet på de där varma dagarna i början av mars. Sen blev det lite vitt och kallt igen, husbilen väntade på service och kamremsbyte och vi har haft mycket att göra, så premiärturen har inte blivit av förrän nu. Helt underbart att äntligen komma i väg igen, men det berättar jag mera om mot slutet av inlägget. Först tänkte jag berätta hur vi förbereder husbilen inför säsongen.

Vi tillhör, som ni kanske förstått, skaran som har husbilen i vinterförvaring och går och längtar tills det är dags att hämta hem den igen. Vi brukar längta så mycket att detta sannolikt var sista vintern med vinterförvaring. Men det är en helt annan historia.

Service och säkerhet

Redan innan vi hämtar hem husbilen brukar vi gå igenom om det är dags för service och om det är några prylar vi vill köpa eller några uppgraderingar vi kommit på att vi vill göra. Vi tycker det är bra att göra servicen på våren när husbilen stått stilla en längre tid. Detta kanske inte spelar någon större roll egentligen, men då vet vi att allt är som det ska innan vi börjar använda den för fullt.

I år var det dags för stor service och kamremsbyte. Vi passade även på att be verkstaden byta två däck, de andra bytte vi efter två punkteringar i höstas, samt montera en Prickstop i förardörren. Som vi har skrivit om tidigare, så håller vi på att se över säkerheten i husbilen. Vi är fortfarande inte helt säkra på hur vi ska lösa allt, men det känns i alla fall skönt att det inte längre är så enkelt att ta sig in genom förardörren. Vi har även köpt en rattkrycka, då detta är ett villkor i husbilsförsäkringen. Slutligen har vi lagt in en ny gummimatta i husbilsgaraget.

Fungerar allt som det ska?

En del av sakerna ovan förbereder vi som sagt redan innan husbilen kommer hem, men att kolla att allt fungerar som det ska, är det första vi gör när den väl är hemma. Först kollar vi igenom att allt ser bra ut. Att det inte finns någon råttskit eller söndertuggade madrasser samt att allt annat ser helt ut. Sen fyller vi på vatten. Det kan vara lite bökigt i bland om det fortfarande är låga temperaturer ute, men vi brukar fylla på ljummet/varmt vatten för att lura frostvakten. När vi har tillräckligt med vatten i tanken öppnar vi alla kranar inne i husbilen i mittenläge så att vatten pumpas fram och varmvattenberedaren fylls. När det har slutat komma luft vrider vi kranarna till både varmt- och kallt läge innan vi stänger.

Efter att proceduren ovan är klar, kopplar vi in gasolflaskorna och kollar att vi får både värme och varmvatten. Vi kollar även att kylskåpet går att köra på gasol och att det går att tända lågorna på spisen. Just i år hade vi lite problem att få fram vatten till toaletten, då det var en koppling som hoppat av. Troligen har vi inte tömt ledningen tillräckligt bra på vatten, så det frusit. Ingenting hade gått sönder och det var enkelt fixat när vi hittade problemet. I övrigt har vi som tur är inte haft något uppstartsproblem något år!

I år hade vi för första gång kalkbeläggningar i vattentanken, så vi använde citronsyra för att göra ren den. Vi hade i syran, spolade fram den i ledningarna och lät det stå över natten. Sedan åkte vi en vända och skvalpade lite innan vi spolade ännu mera och sedan tömde vattentanken. Sen sköljde vi igenom med gott om färskvatten. Citronsyran som hamnade i gråvattentanken fick stå ett tag innan vi åkte ännu en sväng och skvalpade lite och sedan tömde den också.

Städning och packning

När vi vet att allt fungerar är det dags för städning och packning. Vi brukar plocka ur nästan alla saker och förvara hemma över vintern. Detta för att det ska vara enklare att städa av alla ytor som stått och dammat ner över vintern. Men det är också ett trix vi har för att det inte ska samla sig så mycket onödigt i husbilen. Vi gör helt enkelt en genomgång innan vi börjar bära ut igen. Mycket av sakerna behöver också dammas av. Vi kör till exempel alla köksprylar i diskmaskinen. När allt är rent och fint bäddar vi och fyller på skåp och lådor med alla prylar.

Till slut är det dags för sånt som vi bär in och ut mellan hus och husbil för varje resa. Det vill säga mat, kläder, hygienartiklar och elektronik. Vad vi tar med oss varierar med årstid, hur länge vi ska vara borta och vad vi planerar att göra. Och äntligen är det dags för premiärtur!

Berätta gärna i kommentarerna om hur ni förbereder er inför säsongen!

Premiärturen

Premiärturen brukar bli en kortare tur för att dubbelkolla att allt verkligen fungerar som det ska. Det brukar även vara en bra koll på allt vi glömt packa. Som oftast kommer vi hem med en lista på vad vi inte får glömma nästa gång!

För andra året i rad har vi i år åkt till Kallerö på premiärtur. Det ligger endast 20 minuter hemifrån och är ett härligt ställe att fricampa på. Så här i början av säsongen brukar det dessutom vara rätt så lugnt. Just nu är det vi och en annan husbil här. Vi kom i går eftermiddag. Pratade lite med grannarna, gjorde middag och tog det lugnt. Fick dessutom se detta:

I dag har vi varit på promenad till Haruddens fågeltorn någon kilometer bort. Vi såg en havsörn på långt håll, men annars var det inte så mycket aktivitet. Lite vårtecken fick vi dock syn på och det var härligt att vara ute i den härliga vårsolen! Vi kunde även ta en fika ute i solen när vi kom tillbaka från promenaden!

Haruddens Fågeltorn, ett av Upplands Smultronstallen
Fika i solen!

I morgon åker vi hem och fixar med det sista innan vi flyttar in i husbilen nästa helg. Även om resandet kan bli lite avbrutet då och då av att vi behöver åka hem för att vaccinera oss med mera, så ser vi fram emot att bo i husbilen 6-7 månader! Vi börjar med några dagar på uppfarten hemma under tiden hyresgästerna finner sig tillrätta i huset och vi undviker trängsel bland andra påskresenärer. Men efter påsk räknar vi med att börja rulla om vädret tillåter. Mera om hur vi tänker om vårt äventyr kan ni läsa i detta inlägg i fall ni missat det!

Våren är helt klart på gång och vi ser fram emot att se mera av den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.