Vackra Slott Moritzburg och en ställplats i Dresden

Av | 7 november, 2021

Efter vårt besök i ”Lilla-Berlin” och övernattningen i Nimritz, bestämde vi oss för att åka till Dresden och ta in på ställplatsen vid husbilsfirman Schaffer Mobil. Där var vi även i 2018 så vi visste att det är en trevlig ställplats. Pär var fortfarande lite krasslig efter något vi åt några dagar tidigare, så vi tyckte det var en bra plats för lite vila och återhämtning. Det var dessutom en bra utgångspunkt för några platser vi ville besöka senare på resan, bland annat vackra Slott Moritzburg som jag velat besöka på grund av alla fina foton jag sett!

Ställplatsen vid Schaffer Mobil i Dresden

Vi stannade på ställplatsen i Dresden i tre nätter och tog det mest lugnt. Jag tog en promenad till köpcentret Elbepark som ligger någon kilometer bort för att handla lite mat. Shopping är inte vår paradgren, men jag planerade även att kolla runt lite på köpcentret. Det blev dock en kort koll. Det var så mycket folk där och det blir fort obehagligt varmt med munskydd. Jag hann få med mig ett par sneakers och den mat vi behövde innan jag gav upp och promenerade tillbaka till husbilen. På ställplatsen träffade vi förresten ytterligare en tysk Instagramkontakt som visade sig stå parkerad några husbilar bort. Det har blivit en liten film från ställplatsen om ni vill se varför vi trivs så bra där. Ni hittar den här.

Egen tomt, med häck på ställplatsen i Dresden.

Schloss Moritzburg

Slott Moritzburg kom upp på vår lista på grund av alla fina foton vi sett på bland annat Instagram. Inte bara är själva slottet otroligt vackert, det ligger även på en liten ö, så man får dubbelt upp när man kollar på hur det speglar sig i vattnet. Slottet byggdes som ett jaktslott i renässansstil på 1500-talet, men som vanligt måste alla ägare sätta sin prägel, så på 1600-talet tillkom ett slottskapell och under 1700-talet gjordes en omfattande ombyggnation till barockstilen som det har i dag. Förutom slottskapellet så är slottet och byggnaderna på den lilla ön i stort sett helt symmetriska.

Vackra slott Moritzburg!

Norska läsare kanske känner igen slottet från utomhusscenerna i filmen ”Tre nøtter til Askepott”? Detta är en tjeckisk – östtysk version av Askungen gjordes på 1970-talet. I Norge visas filmen på TV varje år på julafton och är en lika stor tradition som Karl-Bertil Jonsson och Svensson-Svensson här i Sverige. Berätta gärna om du bor i Sverige och har sett filmen. På ena trappan står skon som Askungen tappade, så man kan testa om man är prinsessmaterial. Jag var så klart tvungen att kolla, men den var flera nummer för liten.

Passade tyvärr inte mig. Tur jag har min prins med mig på resan!

Inne i slottet finns en permanent utställning med filmen som tema och även en barokkutställning. Det finns även gästutställningar i perioder och det finns guidade turer som visar slottet från källare till loft. Kolla här för att se vad som finns att göra. Som vanligt valde vi att hålla oss i uteområdet på grund av munskyddskravet och mycket folk. Vi får helt enkelt återkomma när världen är lite mera normal för att se mera!

Det fick bli en till slottsbild!

Vi hade egentligen tänkt att besöket vid Slott Moritzburg endast skulle vara ett stopp längs vägen och att vi skulle övernatta en annan plats. Men vi var där en söndag och det var mycket folk, så den enda vettiga parkeringen var ställplatsen som fanns i ena hörnet av den stora gästparkeringen. Inte orimligt att betala 12 euro för att parkera och besöka en plats, men när vi nu hade gjort det så bestämde vi oss för att stanna över natten. Det gav oss även möjlighet att gå en kvällspromenad och fotografera slottet när det blivit mörkt. Provning av skon som jag nämnde ovan skedde på morgonpromenaden dagen efter, då det var kö under söndagen!

Vackert även om natten!

Ställplatsen var som sagt inte mycket mera än en parkering, men vi var inte så många där, så det blev ok med utrymme mellan bilarna. Vi fick även plats precis vid elstolpen som hade fyra uttag för de tio bilar det är plats med. Vid parkeringen finns det offentlig toalett som är öppen på dagtid och kostar 50 cent, men annars var det ingen service på platsen. Om man inte räknar glasskiosken och boden som säljer jättegoda kakor då!

Ställplatsen vid Slott Moritzburg är en vanlig parkering.

Vi har så klart gjort en liten film från Slott Moritzburg också! Så om ni vill se levande bilder från slottet och området runt, inkluderat ställplatsen, så kan ni kolla här:

2 svar på ”Vackra Slott Moritzburg och en ställplats i Dresden

 1. Annette Carlsson

  Hej.
  Hur långt var det in till Dresdens centrum från ställplatsen vid husbilsfiman? Tog ni husbilen in till stan eller hur tog ni er in?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det är några kilometer. Det går spårvagn nära ställplatsen och vi cyklande också ett par gånger.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.