Julmarknad i Lövstabruk

Av | 8 december, 2018

Adventstid är lika med julmarknadstid och de senaste tio åren har det blivit minst en helgresa till en julmarknad i Europa i december.  I år har vi pausat den traditionen och har i stället kollat på julmarknader i närområdet.   Lövstabruk dök upp som ett alternativ tidigare i veckan och då det ligger nära och till stor del skulle vara inomhus passade det perfekt i detta gråa, regniga ojuliga väder!

Julstämning i Berlin på en av våra tidigare julmarknadsresor.

Lövstabruk är ett av Upplands Vallonbruk, det var faktiskt landets största i en period!  I Lövstabruk finns i dag en herrgård, brukslängor, flera serveringsställen samt hantverksutställningar.  Vi har varit här flera gånger tidigare för att fika eller bara strosa runt i den trevliga miljön i den varmare årstiden.

Inte så juligt i Lövstabruk i dag, men herrgården hade i alla fall fått en julgran!

I dag började vi med ett besök i Orangeriet där den största delen av julmarknaden var.  Det var inte en jättestor marknad, men den var mycket trevlig.  Vi började med att köpa fyra lotter och vann på två av dessa.  Som vinst fick vi välja bland julklappar och visste alltså inte vad vi hade vunnit för vi kom hem och öppnade.  Det blev en burk med plopp-choklader och två jullyktor.  Vi kom även hem med en burk whiskysenap och rökt baconlax (!).  Påsen med brända mandlar tog slut i bilen på väg hem…  Laxen kom från Kalles fisk som har butik i Fagerviken.  Detta är en av platserna vi hoppas besöka med husbilen nästa sommar och då kanske vi testar flera av deras delikatesser.

Julmarknadsprylar

Julmarknadsbockar

Efter julshoppingen besökte vi bland annat vävstugan, ett galleri, snickerimuseum, ytterligare hantverksförsäljning och vi tittade även in på tillverkningen av Leufstaöl.  Smedjan och den julsmyckade herrgården hoppade vi denna gång.  Det blev inte heller någon lunch eller fika.  Vi hade kort väg hem och det stod bakning på schemat, så vi sparade oss till nybakade lebkuchen.

Nästa helg kan det blir ytterligare ett julmarknadsbesök, vi har span på några, men vi får se hur vädret blir och hur det går med julförberedelserna i övrigt under nästa vecka! Har du tips på nån trevlig julmarknad som inte ligger längre än en timmes åktid från Uppsala så får du gärna lägga igen en kommentar!

Så härligt med vattnet, så jag bjuder på en spegelbild också!

10 svar på ”Julmarknad i Lövstabruk

 1. BP

  Du vet väl att storleken inte spelar nån roll;-) Hellre en mindre marknad per produkter av bra kvalitet än en stor marknad med en massa krimskrams. Bonus var ju vinsterna också:-)
  Å vilken fantastiskt fin herrgård. Sådana byggnader gillar jag. Spegelbilden är en höjdare.

  Svara
 2. Britt-Marie Lundgren

  Vi brukar också försöka komma till någon julmarknad i december. Förra året blev det en helg i Neumünster. I år kom vår Mexicoresa vid den här tidpunkten och när vi kom hem precis till första advent fanns det lite annat att gör. Annars har vi fina julmarknader på t ex Kinnekulle på lagom avstånd.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kinnekulle är trevligt! Aldrig varit där vid jultider dock.

   Svara
 3. FREEDOMtravel

  Det ser ut som en trevlig liten julmarknad! Vi har sett lite julmarknad i Bryssel nu. Tyvärr var det så regnigt just när vi var där, så vi gick inte runt så länge.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Många trevliga pubbar i Bryssel, så jag gissar att ni hade det bra endå! ???

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det var mysigt trots regnet! Du får se om du hittar nån marknad som passar dig!

   Svara
 4. Ama de casa

  Såg mysigt ut på den där julmarknaden fast jag blev nog mest fascinerad över ”stjärnbilden” från Berlin 🙂

  Grattis till vinsterna! Kul att inte veta riktigt vad man vinner heller 😀

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det blir nog Berlin och/eller nån annan tysk marknad igen nästa år…

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.