Är ett stopp vid Kielkanalen på väg att bli en tradition?

Av | 9 september, 2019

För andra året i rad har det blivit ett besök vid Kielkanalen och vi känner oss inte klara än. Det blev ju inte helt som det var tänkt vid årets besök, så vi har fortfarande saker kvar på listan från förra året. Dessutom är det alltid trevligt att övernatta nära vatten.

Förra året besökte vi Kielkanalen, eller Nord-Ostsee Kanal (NOK) som den kallas i Tyskland, mot slutet av vår resa. Vi spenderade ett par dagar med att utforska staden Rendsburg och spana på båtarna som passerade i kanalen. Mera om det besöket kan ni läsa här. I år hade vi siktet inställt på att göra första stoppet på den andra ställplatsen i Rendsburg, men som jag berättade i förra inlägget, så blev vi överraskade av ett arrangemang som hade tagit över ställplatsytan för en helg.

När det inte gick som planerat hamnade vi på ställplatsen i Schachtholm. Inte riktigt på första parkett mot vattnet, men nära nog för att se lite båtar passera. Vi använde även appen ”Trackaship” för att hålla koll på när det var båtar på ingång och passade på att ta kvälls- och morgonpromenaderna för att få se båtarna på närmare håll. Vi nöjde oss med en övernattning denna gång, men kommer helt klart tillbaka till Kielkanalen.

Anledningar att göra ett stopp vid Kielkanalen

Bra läge för ett första eller sista stopp om man åker Kielfärjan

Vi åker gärna Kielfärjan mellan Göteborg och Kiel, speciellt när vi ska till Tyskland, men även åt andra hållet. För oss så brukar det bli lite shopping på köpcentret Citti i Kiel både som det första och det sista vi gör om vi reser med Kielfärjan och då tycker vi Kielkanalen ligger inom lagom avstånd. Det är dessutom kort mellan ställplatserna och relativt många platser på en del, så som oftast borde det inte vara något problem att få plats.

Båtspaning

Kielkanalen är genvägen för fraktbåtar och ibland större kryssningsfartyg mellan Nordsjön och Östersjön. En del av båtarna är imponerande stora i förhållande till kanalen och står man till exempel vid bron Rendsburger Hochbrücke är det knappt så man tror att vissa kan passera under. Använd appen ”Trackaship” för att hålla koll på båttrafiken eller leta reda på broschyren ”Traumshiffe” (Drömfartyg) på ställplatsen. Där finns tidpunkter för när de stora kryssningsfartygen passerar i kanalen.

Stort skepp passerar ställplatsen.

Rendsburger Hochbrücke

Rendsburger Hochbrücke är en drygt 100 gammal järnvägsbro som är klassat som teknikminnesmärke i Tyskland.  Under bron har det tidigare funnits en ”svävfärja”.  Färjan hängde under bron och fraktade bilar och personer över kanalen.  Den har varit ur funktion på grund av en krock i ett par år, men det arbetas på att få i gång den igen.  Vi hoppas få se svävfärjan in action. Vi kommer även göra ett nytt försök på att övernatta vid ställplatsen där så vi kan se båtpasseringarna under bron på nära håll.

Rendsburg Hochbrücke som gatukonst

Den Blå linjen i Rendsburg

Som jag skrev om förra året, så hittade vi en broschyr på ställplatsen med en självguidad tur längs en blå linje som var målat på marken genom Rendsburg. Kul idé tyckte vi och kan absolut rekommendera promenaden.

Blå linjen i Rendsburg

Ställplatser och fricamping vid vatten.

Vi gillar att stå vid vatten och längs Kielkanalen finns det många ställplatser och minst lika många platser där man kan fricampa. De flesta är anlagda för båtspaningen och ligger därför nära vatten.

Härliga cykelvägar längs kanalen

Nu har inte vi varit längs hela kanalen än, men enligt det vi har sett så finns det fina vägar att cykla på längs kanalen och det verkar finnas på båda sidor. Vid några platser går det att ta sig över kanalen med färja eller under i en tunnel, så det går att göra en runda av det. Förra året cyklade vi från ställplatsen vid Kanal Café in till Rendsburg och även lite fram och tillbaka längs den ena sidan av kanalen från samma ställplats. Att göra en lite längre runda kvarstår på listan!

Cykel/serviceväg längs Kielkanalen

Gångtunnel och Europast högsta rulltrappor?

Vid Rendsburg finns det en gångtunnel under kanalen och för att komma ner i den kan man välja mellan rulltrappa och hiss. Rulltrapporna har med sina 55 meters höjdskillnad åtminstone tidigare varit Europas högsta rulltrappor. Väl värt ett besök.

Whiskymuseum Rendsburg

Whisky är en av våra intressen, men tyvärr missade vi att det finns ett whiskymuseum i Rendsburg när vi var där förra året. Nästa gång kanske?

Slussarna och ännu en hög bro i Brunnsbüttel

Brunnsbüttel ligger i där båtarna slussas in i kanalen från Elbe. Här finns ett imponerande slussystem och den längsta bron över kanalen. Detta har vi än så länge bara läst om, men vill så klart se det live också!

Caravanpark Spann An

Spann an är än husbilsåterförsäljare, verkstad och butik och är även firman som driver de två ställplatserna i Rendsburg. Vi besökte affären förra året då vi behövde lite reservdelar och några nya prylar och fick jättebra hjälp. Inte den största tillbehörsaffären, men väl värt ett besök.

Vad med dig?

Detta var bara några saker vi har sett, gjort och bara hört om än så länge. Förutom den praktiska placeringen så finns det som ni förstår flera anledningar att vi kommer åka tillbaka.

Vad med dig? Har du varit här? Har vi missat något? Eller kan du tänka dig att åka dit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.