Husbilshelg i härliga Hälsingland

Av | 20 augusti, 2019

När vi kollade i väderapparna inför helgen blev vi lite oroliga över om det skulle bli så härligt att åka husbil i Hälsingland just denna helg. Det var mycket regn på kartan, men allt skulle ju inte ske ute och planer är till för att ändras, så vi bestämde oss för att chansa. Och det var rätt chansat. Det blev en riktigt härlig helg med god mat, gruvbesök, gatukonst, trevliga ställplatser och bra väder!

Ställplatserna

Som vanligt måste jag jobba klart innan vi kan komma i väg på våra helgresor. Det är därför alltid lite spännande att se hur mycket vi behöver åka runt för att hitta en plats att övernatta. Denna helg hade vi riktig bra flyt och hittade ett par riktiga lugna trevliga guldkorn som hade gott om plats när vi kom.

Sandarne Båtklubb

Vi åkte hemifrån utan någon anna plan än att vi skulle norrut i riktning Hälsingland. Co-drivern kollade febrilt det ena alternativet efter det andra i diverse appar innan han fick syn på Sandarne Båtklubb. Det verkade vara en mysig plats, och utan att få hela bilden, så såg det inte så fullt ut när vi kollade i web-kameran. Väl framme, så fanns det gott om plats för oss bredvid tre andra husbilar.

Vi började med att ställa iordning en liten kräftskiva i husbilen innan vi tog en promenad i hamnen samt kollade in det trevliga klubb-/servicehuset. Platserna var lite utspridda, men vi räknade till runt 15 platser med el. Det kostade 160 kronor, och då ingick allt utom tömning av gråvatten som inte fanns. Här kommer vi garanterat stanna igen om vi har vägarna förbi!

Det fanns platser utspritt på området
Alltid härligt att stå nära vatten

Ljusdals Golfklubb

Andra natten hade vi siktet inställt på Ljusdal och efter att återigen ha kollat i apparna så rattade vi mot golfklubben. Där fanns det gott om lediga platser. Efter en sväng till kansliet där vi fick bekräftat att ingen var bokat körde vi upp på klossarna och boade in oss.

Det fanns ett litet ”servicehus” med möjlighet att göra mat precis bredvid ställplatsen, men detta var låst när vi var där. Det fanns även en toa cirka 100 meter bort. Annars gick det att använda omklädningsrummen på golfbanan, men dit var vi aldrig. Det fanns åtta platser och det kostade 100 kronor med el. Även detta var en lugn skön plats och det ryckte lite i golfsvingen av att stå där. Vi är inte aktiva just nu, men har spelat en del tidigare….

Gott om plats vid Ljusdals golfbana
Fin utsikt till en av greenerna

Koboltgruvan i Los

När vi precis hade köpt husbilen för ett par år sen, så skojade Pär och sa att han ville åka till Los. Han hade en lumparkompis därifrån och hade fått intrycket att det låg mitt i ingenstans. Det gjorde det också…. Jag som är lite nyfiken googlade i alla fall på Los och fick syn på att det fanns en gammal nerlagd koboltgruva där. Vi gör av med en hel del kobolt på min arbetsplats varje år, så det väckte nyfikenheten ännu mera. Jag började följa deras Facebooksida och nu som vi hade två anledningar att åka till Hälsingland, blev det en liten resa till Los.

Koboltgruvan i Loos

Koboltgruvan i Los var aktiv i ungefär tre decennier på mitten av 1700-talet. Som mest jobbade 160 personer här, och man skeppade blåfärgen som tillverkades från kobolten till hela Europa. 250 år senare, i 1989, samlades ett gäng entusiaster från Los och funderade på om det skulle gå att göra gruvan till ett besöksmål. Från tanke till över 7000 ideella timmar med urpumpning av vatten och undanstädning av sten och skräp, genomfördes den första guidningen några år senare.

Om somrarna går det guidade turer varje heltimme. Guidningen börjar med ett bildspel med gruvans historia innan visning av gruvan. Det var en intressant runda med mera historia samt att vi fick se olika schakt och verktyg och höra om hur det var att arbeta i en gruva. Vid receptionen fanns det sedan ett par utställningar relaterat till gruvdriften samt en liten souvenirshop. Vi slog till på ett glas jättegod senap.

Mineralådra i berget
Gruvskulptur

Utanför fanns det sedan en runda på 400 meter där man kunde lära sig mera om olika sten- och mineralarter.

Naturstig

Gatukonst i Ljusdal

För några veckor sen fick jag syn på några gatukonstfoton från Ljusdal. Samtidigt blev jag uppmärksam på att det skulle vara en Street Art festival där i augusti. Det passade inte för oss att åka dit till festivalen, men mycket av konsten finns kvar, så vi ville åka dit och kolla.

Vi valde att fokusera på området vid Bagargränd där festivalen arrangerades, men det finns även konstverk på andra ställen runt i Ljusdal. Det fanns goda möjligheter att parkera och sedan strosade vi en liten runda. Det var en hel del folk där i samma ärende.

När vi har vägarna förbi Ljusdal nästa gång kommer vi försöka leta reda på de konstverken som är mera utspridda, och kanske har det även kommit några nya innan dess! Här har ni i alla fall några foton på det vi fick se denna gång!

Detta är min favorit av väggmålningarna
Ser ni 3D-effekten?
Klassiska paraplyer

6 svar på ”Husbilshelg i härliga Hälsingland

 1. Anna / boihusbil.se

  Fräck gatukonst! Den 3D-målningen är grym. Gruvor är något jag inte skulle våga gå ner i, min lilla klaustrofobi passar inte där 😀 Så tack för bilderna så jag ändå kan se.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja det var mycket fint att kolla på där! Gruvan var faktiskt öppen uppåt på de flesta ställen, så den är förmodligen inte värsta sorten för er med fobi, men fobier er ju fobier…

   Svara
 2. Britt-Marie Lundgren

  Vilken läcker gatukonst! Det kallar jag riktigt duktiga konstnärer. Som vanligt hinner man mycket på en helg och guidade turer är oftast intressanta, gruvor är speciella…

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det var mycket fint att kolla på där! Kommer nog stanna igen om vi har vägarna förbi! Det blev en riktigt trevlig helg och vi hade tur med vädret!

   Svara
 3. FREEDOMtravel

  Vilka trevliga ställplatser ni hittade! Jag gillar alltid ställplatser vid småbåtshamnar. Och vilken cool konst på väggarna!!!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, vi hade tur med ställplatserna och återvänder gärna till båda! Och Ljusdal kommer vi stanna i flera gånger, så mycket fin gatukonst och om vi förstått rätt så kommer det fyllas på.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.