Ett besök på ITB Berlin – Världens största resemässa

Av | 15 mars, 2019

ITB, International Tourismus Börse, är världens största resemässa och arrangeras i Berlin under en vecka i mars varje år. Det sägs att runt 10 000 utställare från 180 länder finns på plats. Under veckodagarna är det branschdagar och på helgen öppnar mässan för allmänheten.  Och äntligen var det dags för oss att göra ett besök också!

På väg till ITB Berlin

För vår del började det hela med att bloggen Nordlandblog lottade ut biljetter till ITB på sin blogg, och jag tänkte att om jag vinner så är det meningen att vi skall resa dit i år.  Jag började for skojs skull kolla lite på vad det skulle kosta att flyga dit över en helg och det visade sig att det var överkomligt och plötsligt var biljetterna bokade innan dragningen av mässbiljetterna hade varit! Det var ju oavsett inte ingångsbiljetterna som var den största kostnaden med resan. Det blev ingen vinst i utlottningen, så biljetterna fick vi fixa själva senare.

Planen var att besöka ITB på lördag och om vi kände att vi inte sett tillräckligt skulle vi fortsätta på söndag.  Nu strulade flygbolaget till det med ett inställt flyg, så i stället för att anlända till Berlin på fredag kväll, så kom vi först fram på lördag eftermiddag. Bara söndagen kvar för mässbesök alltså. Tur att vi inte förköpt biljetter! 

Jag hade läst att man kunde köpa biljetter till det billigare förköpspriset i lokaltrafikens biljettautomater. Biljetterna kostade där 12 EUR i stället för 15 EUR som var ordinarie pris i kassan. Inga problem att köpa biljetter i automaten och vi upptäckte samtidigt att det gick att köpa biljetter till flera sevärdheter där, något som vi inte sett tidigare! Kvittot som vi fick i biljettautomaten behövde vi byta till riktiga mässbiljetter när vi kom fram till mässan.

Klar för mässa

Bland annat från Johnnybajdzjan, som var på mässan dagarna innan oss, hade vi hört ryktas att det skulle vara mycket folk på ITB på helgdagarna, och hade laddat för köer och trängsel, men det var helt i onödan. Vi kom dit strax innan det öppnade och det gick snabbt och smidigt att fixa biljetter och hänga av oss jackorna i garderoben.  Det var lite trängsel här och där under dagen, men aldrig nån större fara. Det var snarare så att det kändes lite avslaget här och där. En del montrar hade inte öppnat än när vi kom och många hade antigen stängt eller börjat plocka ihop redan en timme innan mässan skulle stänga. En del utställare verkade trötta efter en lång vecka och flera ställen verkade det mera spännande att hänga på sina plattor och telefoner i stället för att bry sig om besökarna…

Strax innan öppning och ingen större trängsel vid Eingang Süd.

Mässan hade 26 hallar, varav några hade stängt på mässans sista dag, det vill säga den dagen vi var där. Bland annat gällde detta en hall med Travel Technology som tema som verkade intressant. Vi hade annars siktat in oss på Europa- och Tysklandshallarna då det är där vi trivs bäst, men vi gjorde några avstickare till Asien också. USA och Afrika hoppade vi helt på grund av tidsbrist.

I de tyska hallarna plockade vi med oss gott om broschyrer med ställplatser, campingar och förslag på resrutter för husbilsåkare i olika regioner i Tyskland. Trots fyra månader förra året finns det mycket mera att se. En hel del kände vi redan till, men vi fick även nya uppslag. Mycket spännande att kolla igenom detta när vi kommer hem alltså.  För att slippa att bära så mycket fotograferade vi av framsidan på några broschyrer, webbadresser och skyltning som fanns vid montrarna för att kunna söka och kolla närmare på detta senare.  

Det finns mycket att upptäcka i Tyskland

Vi kollade en en hel del på Italien och Balkan. Många intressanta regioner och aktiviteter, men inte så mycket information om att resa med husbil eller om campingar. Sen besökte vi såklart både Norges och Sveriges monter. I Sveriges monter var det mycket dalahästar och stugliv och i Norges monter handlade det mycket om att åka på roadtrip med elbil. Vi har åkt mycket i dessa två länder och det kommer vi fortsätta med också. Inte med elbil dock, det får bli med husbilen!

Målning av Dalahästar

Det var underhållning, presentationer och diverse uppvisningar från scenen och i olika montrar under hela dagen, men vi hade inte gjort någon research på detta och råkade bara se och höra lite här och där. Har man tid och är intresserad av detta så kan man kolla upp detta på mässans hemsida innan. Mycket föregår av naturliga skäl på tyska. Även broschyrer och information finns huvudsakligen på tyska. Det är med andra ord en fördel om man förstår språket. I samtal gick det bra med engelska där vi behövde ta till det, så låt er inte avskräckas av detta.

Med tanke på bara en dag på ITB hann vi med den justerade planen. Det vill säga, vi besökte lite mera än hälften av mässan och vi la tiden på platser vi är intresserade av att resa till. Jag skulle gärna ha haft den andra dagen också, både för att hinna se mera och eventuellt kunna avsluta dagarna lite tidigare. Det blir många intryck på kort tid. Detta var helt säkert inte sista gången vi besökte ITB!

Har du varit på ITB Berlin? Berätta gärna i kommentarerna!

Bjuder på några bonusbilder:

ITB Berlin
Stugor, älgar och dalahästar i Sveriges monter
Elbilar i Norges monter
I Bayerns monter var det så klart Dirndl och Lederhosen!
Traditionellt hantverk
En gullig maskot

16 svar på ”Ett besök på ITB Berlin – Världens största resemässa

 1. Britt-Marie Lundgren

  ITB Berlin visste vi inte fanns innan du skrev om det. Resemässor är trevligt. Tidigare fanns Sveriges största resemässa TUR-år i Göteborg, med massor med utställare, seminarier och föredrag. Sedan minskade antalet utställare och sedan ett antal år tillbaka finns den inte längre. Vi tillbringade alltid en heldag där och fick många trevliga ideer och uppslag.
  Tyvärr har jag bara några års tyskalektioner för snart 50 år sedan i bagaget så det är inte mitt starkaste språk.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi tyckte det var roligt att det äntligen blev av, och vi hoppas få mera tid nästa gång. Låt dig inte avskräxkas av det med språket. Stämningen, bilderna, underhållningen och att prata med folk går ju bra! Mycket inspiration fick vi med oss och nu ser vi fram emot en resesommar!

   Svara
 2. BP

  26 hallar, ja vad kan man säga. Lite större än Stockholmsmässan i Älvsjö eller Svenska Mässan i Göteborg om man säger så. Osis dock med en förlorad dag, men jag antar att ni satte nya rekord på stegmätaren om ni hade md en sådan;-)

  Jättekul att ni ändå klarade av allt ni hade tänkt er och att ni gillade mässan som helhet.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, mässan var stor och vi skulle gärna haft den andra dagen också! Nytt rekord blev det inte på stegräknaren, men det blev mera än på länge! ???

   Svara
 3. FREEDOMtravel

  Kul att ni kollade in det där med mässan! Den verkar ju enorm! 🙂 Sedan är det ju det där med tyska … Fast vi var ju på mässan i Finland och där hade en del bara broschyrer på finska, och det är ju trots allt värre 😉

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, den är stor! Skulle slita meta med finska, men tror det kan bli nåt besök på Matka nåt år också!

   Svara
 4. Mette

  Bra skrevet og fine bilder! Godt dere kom frem til slutt og fikk med dere en dag på messa.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Takk ? Ja, det blei bra til slutt, men neste gang håper jeg på to dager!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det kan absolut rekommenderas!

   Svara
 5. Desirée travels

  Jeg har aldri vært på ITB (hørte først om det da du skrev om det i et tidligere innlegg), men det ser jo helt herlig ut. Synd det ble innstilt fly, og at dere fikk så kort tid i Berlin, men det hørtes jo ut som dere fikk gjort det beste ut av situasjonen uansett =)

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det blei bra, men vi skulle gjerne hatt en dag til på messa altså!

   Svara
 6. Johnny Friskilä

  Vad bra att du fick en trevlig ITB-upplevelse ändå. Och jo, det är kanske inte så trångt på söndagarna numera, men avslaget kan jag föreställa mig. Fast även på branschdagarna är det många som bara tittar ner i sina mobiler. Fint att du fick något vettigt ut av mässan i alla fall. Det är ju trots allt världens största 🙂

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jo, det var bra och jag kommer säkert åka igen! Hoppas på mera tid då!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.