Några tankar om husbilslivet!

Av | 16 maj, 2018

Vi är rätt nya som husbilsägare, men tänkte i alla fall dela med oss lite några tankar om husbilslivet utifrån våra erfarenheter så långt.  Vi hann med en tre veckors semester samt flera helger förra året och nu är vi snart tre veckor in i sommarens fyramånaders resa.  Hur det gick till när vi köpte husbilen och hur vi tänkte då kan ni läsa mera om här.  Att resa och åka på utflykter gillade vi ju redan innan, men med husbilen har det fått en ny dimension.   Det är dock en hel del att tänka på och vi håller fortfarande på att lära oss.

Det kan aldrig bli fel att vakna till det här och fåglarna som kvittrar!

Vart ska man övernatta?

Vi har växlat mellan campingplatser och ställplatser.  Campingplatser är ofta bokningsbara och lite dyrare.  Ställplatser är oftast inte bokningsbara och lite billigare eller till och med gratis.  Vi har dock redan i vår korta karriär har vi upplevt att komma till fulla ställplatser mer än en gång.  Vi har därför valt camping ett par gånger när vi velat veta att det finns en övernattningplats åt oss.  Tillgängligheten beror så klart på säsong, väder, storlek och popularitet på platser och när på dygnet man ankommer.  Det är förmodligen jättesvårt att räkna in alla faktorer och alltid komma till den perfekta lediga platsen.  Om någon har ett recept vill vi gärna höra!

I en del länder, bland annat i Sverige, kan man även stå fritt.  Vår husbil har ingen extra utrustning för att klara av detta många nätter, så vi behöver tillgång till el, tömning och fyllning cirka var tredje dag skulle jag tro.  Det beror lite på hur primitivt vi själva kan tänka oss att leva.  Vi har testat att övernatta fritt och det funkar bra.   Det kräver dock lite extra planering när det gäller att ha tomt i gråvattentank och toalett och fullt i vattentanken.  Man får även se till att ha elektroniska prylar laddade efter behov.   Vårt första möte med fricamping kan ni läsa mera om här.

För oss är det inte själva campinglivet som är det viktiga, det är upplevelserna på platserna vi besöker.  Närheten till cykel- eller promenadvägar, möjligheten att utforska en stad eller en lugn skön plats som är värt ett besök i sig är vad vi ser efter i en övernattningsplats.  Vi kommer fortsätta att variera oss efter behov och möjligheter.  Just nu till exempel ska vi bo en hel månad på en camping lite utanför Berlin.  Vi behöver bra pendlingsavstånd in till centrum där jag går en språkkurs.  Ställplatserna som ligger mera centralt i Berlin kändes lite för enkla för att bo på i en så lång period, så då fick det bli camping.

Rätt skönt att boa in sig på en camping om det är för en längre tid.

Tömning och fyllning och sånt

I vår husbil finns det en vattentank med runt 100 liter vatten.  Det känns dumt att åka runt med 100 kg extra vikt i onödan, men samtidigt vill vi inte hamna i situationen att vi måste övernatta på en plats utan tillgång till vatten med allt för lite i tanken.  Vi försöker därför alltid tänka till innan vi lämnar ett ställe där det finns vatten tillgängligt.

Vatten använder vi precis som hemma till matlagning, för att diska, spola i toaletten och i bland för att duscha.   Det använda vattnet åker ner i gråvattentanken.  Gråvattentanken är något större än vattentanken och vi har samma tänk här; det är dumt att åka runt med massa extra vikt, så vi tömmer den när vi har möjlighet.

Toaletten har en egen uppsamlingstank med kemikalier i.  Denna behöver tömmas på speciella ställen.  Förutom campingar och ställplatser så finns tömningsmöjlighet på många rastplatser.  För Sverige finns det en rastplatskarta som visar vilka som har tömningsmöjligheter.

Vi tvekar inte att duscha, diska eller använda toaletten i husbilen, det är ju till för att användas.  Men vi kan i bland tänka att vi passar på att använda servicehus på ställplatser och campingar när det finns och känns fräscht för att spara plats i egna tankar.  Nu som vi bor på samma ställe en månad och har möbler och markis ute, vill vi inte gärna behöva åka för att tömma gråvattentanken oftare än nödvändigt, så då duschar och diskar vi i stället i servicehuset.

Tömning av toatanken på en rastplats

 

Matlagning

Det finns kök i husbilen. Där finns gasolspis med tre lågor, en diskho och lite för lite bänkyta.  Till våra behov är det tillräckligt med plats för mat och utrustning i de skåp och lådor som finns.   När det gäller själva matlagningen går det bra att steka och koka precis som hemma och vill man tillaga något i ugnen, så använder vi vår Omniaugn.  I den har vi bakat, värmt mat och gjort omelett och pizza.  Vi har inte hunnit testa den så många gånger än, men den har redan visat sig vare en värdefull köksutrustning.

När vi har åkt i väg på en resa över en helg och även nu inför vår långa resa har vi förberett mat som är enkel att göra i ordning.  Det kan till exempel vara moussaka, lasagne, potatisgratäng eller någon variant av färsbiffar.  När vi åker direkt efter jobbet så är det skönt att matlagningen går snabbt när vi kommer fram.  Inför den långa resan har vi laddat lite i frysen för dagar då vi vill göra något enkelt, men det kommer knappast räcka hela resan.  Vi har även haft med fina köttbitar och haft sån tur att vi hittat svamp under våra promenader och fått till riktiga lyxmåltider.  Matlagningen i husbilen blir med andra ord från det enkla till det avancerade, vissa saker kräver bara lite mera planering.

Sen finns det så klart dagar då man inte orkar eller vill eller det inte passar in i schemat att ta sig tillbaka till husbilen för att äta.  Då äter vi allt från fralla till en finare middag där vi råkar vara.  I bland är dock ett restaurangbesök en upplevelse i sig på resan och något vi planerar för.

God omelett i omniaugnen

 

Tvätt av kläder

Vi ser för oss att tvätt av kläder kan bli ett problem nu när vi ska vara så länge borta.  På campingen här i Berlin har det löst sig bra då det finns tvättmaskin och torktumlare.   Självklart går det bra att skölja upp nåt enstaka plagg i bland.  Jag vill dock inte torka annat än underkläder, strumpor, handdukar och sängkläder i torktumlare.  T-shirt, shorts, tröjor och sånt vill jag torka ute.  Vi har tvättat vid ett par tillfällen så långt på resan, och nu i lågsäsong har det inte varit svårt att hitta en ledig tid.   Vi hade dessutom tur med vädret och spände upp torklina runt husbilen så det torkade på ett par timmar.

Vi ska se till att det mesta är rent när vi åker härifrån.  Sen räknar vi med att vi får leta reda på en camping med tvättmaskin när det är dags för nästa klädtvätt och eventuellt spendera ett par dagar där.

Torkning av kläder på camping!

Ja, det var några av våra funderingar och hur vi tänker.  Vi håller fortfarande på att lära och fundera på hur vi kan lösa olika saker på bästa sätt.  En sak är i alla fall säkert och det är att vi trivs jättebra med husbilslivet!  Vi får se nya platser, träffa folk, se solnedgångar och trots allt jag har nämnt ovan så är det ett rätt så enkelt och skönt liv.  Tyvärr missar vi soluppgångarna dock, då vi sover bättre här i husbilen än i sängarna hemma!

Något av det bästa med husbilslivet är livet utomhus och alla solnedgångar!

4 svar på ”Några tankar om husbilslivet!

  1. Anna

    Finns så mycket att upptäcka! Vi är ju också bara i början av alla upplevelser, insikter och tankar. Så roligt och spännande tycker vi. Vi har ungefär samma insikter som ni hittills. Att vara mycket utomhus är verkligen det bästa! Även om jag just idag sitter inne och jobbar, i bilen 🙂

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det är mycket nytt. Har läst en del av dina reflektioner och känner igen mig i mycket. Ser fram emot att testa nomadlivet lite när vi lämnar Berlin. Ser för mig att det blir flera insikter då!

      Svara
  2. FREEDOMtravel

    Det är ju en del att lära sig och upptäcka! Vi varvar gärna mellan campingar, ställplatser och fricamping. Det beror på var vi är och vad vi ska göra. När det gäller matlagning är vi glad för vår ugn i husbilen, den använder vi mycket.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Lite som oss. Med omniaugnen har vi inte saknat ugn så långt, men vi är som sagt nybörjare.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.