Höga Kusten och Jungfrukustvägen

Av | 12 juli, 2020

Efter några fina dagar längs kusten från Piteå till Umeå var vi klara för några dagar vid Höga Kusten. Återigen var det research under resans gång som gällde och tack vare ett blogginlägg hos 4000mil.se bestämde vi oss för att börja helt nord på Höga Kusten i Skeppsmalen. Museet Mannaminne, tunnbrödsförsäljningen i Mjällom, Skuleskogen, Rotsidan och Högakustenbron fanns också med på listan. Tyvärr märkte vi här att vi var i ett populärt område och vi som försökt hålla oss borta från folkmängder under hela semestern kände att några av dessa platser får vänta. Men ett par trevliga dagar blev det innan vi kastade in handduken och åkte söderut där vi tog oss an Jungfrukustvägen innan vi landade hemma någon dag tidigare än vi hade planerat.

Skeppsmalen och Skagsudde

När jag läste blogginlägget hos 4000mil så tyckte jag Skeppsmalen såg ut att vara ett mysigt lite fiskeläge och kollade direkt om det fanns en ställplats där, och det gjorde det. Ställplatsen hade 8 uppmärkta platser med tillgång till el. Om man inte ville ha el fanns det gott om plats på parkeringen runt omkring. Det kostade 130 kr utan och 200 kr med el. När vi kom var det endast en husbil där som var på väg att åka, så vi valde oss en elplats och gick sedan upp till restaurangen Fiskevistet för att betala. Informationen om detta var inte så bra, och alla som kom efter oss hjälpte till att informera varandra. Ställplatsen hade annars bra faciliteter, men det var tyvärr mycket järn i vattnet, så det var alldeles brunt och smakade inte så gott. Vi som hade tänkt fylla vatten här, valde i stället att hushålla med det vi hade.

När vi installerat oss och ätit lite lunch i husbilen begav vi oss ut på promenad i området. Det blev ett litet stopp vid själva fiskeläget. Där fanns det möjlighet att köpa fisk, men då det som såg mest frestande ut var rökt sik och vi åt det bara för ett par dagar sen, så hoppade vi denna gång.

Hamnen i Skeppsmalen

Sen fortsatte vi upp backen till den kombinerade lotsstationen och fyren. Här i området har alltså fyren som nu står vid Jävre rastplats, som jag skrev om i förra inlägget stått. En mindre kopia stod bredvid den nya fyren.

Lotsstation/fyr
Modell av den gamla fyren

Det fanns flera stigar i området och vi tog en som gick över klipporna bort till SMHI´s väderstation.

Lite modning, men trots allt härligt på klipporna.

På vägen tillbaka vek vi av på en stig in i skogen och kom ut igen vid fiskeläget.

En av många stigar i området

Sen gick vi upp till restaurangen Fiskevistet och köpte var sin glass och kollade runt lite på det som fanns där. Vad sägs om en ”Sniff-o-mat” där man kan lukta på surströmming?

Skulle du lukta?

Det fanns även ett kapell och en gammal fiskarstuga.

Fiskarstuga och i bakgrunden restaurangen Fiskevistet.

Och sist men inte minst Surströmmingsmuseet. Där uppmanades man att swischa 30 kronor i inträde och skriva upp sig i en gästbok. Museet var litet med innehållsrikt. Det fanns filmer där man kunde kolla på surströmmingens historia och tillverkning samt olika sett att äta surströmmingen. Intressant och underhållande. I övrigt fanns mycket om fiskets historia, både i text och genom utställda prylar.

Surströmming så klart!
Och utställning med fokus på fiske

Mjälloms Tunnbröd

Morgonen efter fortsatte vi söderut och första stopp blev Delikatessbutiken till Mjälloms Tunnbröd. Vi handlar ofta med oss lite lokala delikatesser när vi är ute och åker så vi har något att ta fram på tråkiga dagar hemma. Lite olika tunnbröd, knäckebröd, marmelad, ost och en rolig pasta fick sedan följa med ut till husbilen.

Liten trevlig delikatessbutik

Mannaminne

Vi har sett mycket härlig natur på vår resa, så nu bestämde vi oss för att kolla in museet Mannaminne i Nordingrå som vi hört så mycket om. Det är i princip omöjligt att beskriva platsen, men här finns allt möjligt! Allt från teknikprylar till konst och historia. Det var trångt på parkeringen, men området är stort, så vi upplevde ingen större trängsel när vi gick runt. Här är några foton för att visa lite av det som fanns där.

Alla typer av fordon
En del konst
Ett helt hus med dragspel
Och ett hus med fokus på Norge.

Högakustenbron

Sen hade vi siktet inställt på en camping men framme vid campingen var det rätt så fullt och kaotiskt och vi var inte så sugna på någon av de lediga platserna som fanns. Under dagen hade vi dessutom börjat inse att vi kommit till ett turisttät område och vi kände oss inte sugna att trängas. Vi bestämde oss därför för att åka till Högakustenbron och kolla på den och se om det i bästa fall skulle kunna finnas möjlighet att övernatta där. Om det hade varit fullt, så var planen att lämna Höga Kusten. Vi hade dock tur och gled in på den sista lediga parkeringen och bestämde oss för att övernatta där. I det vi hoppade ut av bilen kom Majk från mecamping.se och hälsade. Det visade sig att de stod ett par bilar längre bort.

Det var för det mesta ”inneväder” under kvällen, men en liten promenad och några foton på bron blev det innan vi somnade till regnet på husbilstaket.

Kvällspromenad när regnet tog en paus.
Fantastisk solnedgång i regnet. Valde bort promenade för att få med bron i bild.

Morgonen efter åkte vi i väg med ett par ställplatser lite längre söderut längs kusten i åtanke.

Borka Brygga och Jungfrukustvägen

Eftersom dagen gick så bestämde vi oss för att ta åka till Borka Brygga som ligger mellan Hudiksvall och Söderhamn. Där var det cirka halvfullt när vi kom och de bästa platserna var så klart upptagna, men lite sjöutsikt fick vi. Vi insåg att nu var vi så nära hemma att detta skulle bli sista stoppet på resan, så det fick bli ett restaurangbesök till middag. Det blev en räkmacka och en sommarsallad med rökt fisk och räkor och lite vitt vin till, och allt smakade jättegott.

Så god sommarsallad med rökt fisk och räkor.
Det blev en liten flygtur med drönaren vid Borka Brygga.

Vi som egentligen hade tänkt föröka undvika E4:an på väg söderut hade inte lyckats så bra med det längre norrut (eller ens provat så hårt), men nu fanns det ett bra alternativ och vi bestämde oss för att åka Jungfrukustvägen. Den går från Hudiksvall till Furuvik och vi har åkt en stor del av den tidigare. Själva vägen är inte så spännande, men så mycket lugnare och skönare än trafikerade E4. Vi valde dock att köra ut på E4 igen lite norr om Gävle för att slippa åka genom stan.

Innan vi kom så långt, blev det dock ett litet stopp vid Axmar Bruk och en liten promenad i den engelska parken där. VI har varit vid Axmar Bruk och Axmar Brygga flera gånger tidigare, bland annat på vår första husbilsresa i 2017. Denna gången var bromsen så jobbig, att vi knappt hann ta något foto! Ett klassiskt foto på paviljongen blev det dock.

Paviljongen i engelska parken vid Axmar Bruk.

Resan avslutades sedan med lite proviantering innan vi drog i handbromsen hemma på uppfarten. Nu ska vi smälta alla intryck, städa husbilen, tvätta kläder och så vidare. Det kommer dock ett par blogginlägg till om hur det gick att resa i dessa koronatider samt en sammanfattning av resan med kostnader, rutten och lite allmänna intryck när vi får landat lite. På måndag börjar jag jobba igen, men ännu är säsongen lång och vi hoppas komma ut på kortare resor under så många helger som möjligt framöver.

11 svar på ”Höga Kusten och Jungfrukustvägen

  1. Eva

    Skönt att ni är hemma väl. Tack för trevligt sällskap vid flera tillfällen. Hoppas vi ses igen!

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Tyvärr nån dag tidigare än vi hade hoppats på, men det blev för mycket folk för vår smak på Höga Kusten. Kul att träffas och det hoppas vi också att vi gör igen!

      Svara
  2. bmlarsreseblogg

    Vilken härlig semesterresa ni haft! Vi får nöja oss med helgturer två helger till, sedan kan vi resa iväg utan någon tid vi måste vara hemma igen!

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det var en lång och härlig resa, men nu som jag jobbat några dagar känns det redan som det var längesen! Ni måste höra av er om ni åker till östkusten!

      Svara
  3. Bibbi Ekstrand

    Fina bilder och trevlig text från er resa. ? Vi funderar också på att åka uppåt landet med husbilen (Höga kusten) men väntar nog lite då vi hört fler som tycker det är för mycket folk där nu. ?

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Trevligt att du tycker så! Vi hade en jättetrevlig resa. Vi tyckte det var lite mycket folk på Höga Kusten. Tycker inte om köer och trångt och speciellt inte i dessa voronatider

      Svara
  4. Elisabeth

    En härlig resa med med fina bilder, där många minnen väcks till liv hos mig. Den trakten kan jag återse många gånger och alltid är det något nytt! Mannaminne kommer jag aldrig glömma! Surströmming nöjer jag mig inte bara att lukta på, den vill jag definitivt äta med Mjälloms tunnbröd lök och mandelpotatis till1

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Jag kommer ju från Norge, så jag har inga traditioner av surströmming, men hag har smakat och får jag möjlighet så äter jag flera gånger !

      Svara
  5. Kerstin Speijer

    Hej, Är nyfiken på var de fina tavlorna på ett av fotografierna (där även handen syns) finns? Är det taget på ett galleri eller någon konstutställning? Ska själv åka kustvägen och skulle gärna vilja titta närmare på dem.

    Tack på förhand!

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Det är taget inne i ett av husen på museumet Mannaminne.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.